Skrivet av: AN | 29 december 2009

Nya offensiva vapen behövs…?

Ja… Som rubrikens konstaterar är också frågan och i vår upplysta tid är konstaterandet skrämmande…

Många av oss minns med glädje hur Sovjetunionen föll ihop i slutet på 80-talet och de så kallade lydstaterna plötsligt blev helt egna nationer under Rysslands överinseende. Många av oss minns när muren föll, denna mur som delat Europa under dryga 40 år och gjort väder strecken väst och öst till något man förknippar med grönt och rött. De rödas frammarsch i de östeuropeiska länderna blev som en otäck skugga av nazismen i det som kom att kallas för ”det kalla kriget”.

Denna maktbalans som stormakterna Sovjetunionen och USA byggde upp för att säkerställa att frontkriget skulle föras på bortaplan för att undvika att få eländet hemmavid. Som en amerikansk president vid namn Ronald Reagan en gång sade: ”Let´s face them in Europe” (Låt oss möta dom i Europa). 

Warszawapakten var resultatet av de från 1947 alltmer tilltagande spänningarna mellan de allierade under andra världskriget. I väst sågs Sovjetunionens expansion och bildandet av satellitstater som ett allvarligt hot mot de västliga demokratierna. Den västliga förvarspakten NATO bildades 1949 för att förhindra en ytterligare spridning av det sovjetiska inflytandet i Europa. Då Västtyskland genom Parisfördragen 5 maj 1955 blev en del av det västliga försvarssamarbetet (VEU, Västeuropeiska unionen) reagerade Sovjetunionen genom att skapa en egen försvaraorganisation som motvikt till Nato – Warszawapakten. Östblockets stater träffades 11–14 maj 1955 i Warzsawa och arbetade fram Warszawapaktens grundförutsättningar.

När Berlinmuren föll under 1989 så var Europas historia av krigsliknande tillstånd och tider av spänning, över sedan efterkrigstiden efter andra världskriget och detta sätts i samband med Sovjetunionens fall 1991. Då nu denna maktbalans (eller obalans, välj själv) till sist var över kan man ju tycka att vi borde ha lärt oss något av själva känslan och rädslan över att någon av de fanatiska ledarna för dessa bägge unioner skulle få för sig att ”trycka på knappen”. Detta märkliga uttryck för något vi till vardags gör överallt i världen, tänder lampor, knappar på tangentbord, fjärrkontroller etc, men ändock i sammanhanget så obehagligt om man tänker på vad uttrycket i sig avsåg…

Nåväl, efter lite historia och nostalgi så kan man ju aldrig sluta förundras. Det slår mig plötsligt, när jag skrev slutet på förra meningen, att man förundras ju dagligen över saker men vissa saker borde man inte behöva förundras över då de redan har skett och det i sig, borde ha varit avskräckande nog för att återskapa… eller har jag fel? Jag förundras hur som helst när jag läser följande rubrik i DN:

”Ryssland måste satsa på att utveckla nya offensiva vapen för att balansera USA:s planer på en robotsköld i Centraleuropa, hävdar premiärminister Vladimir Putin.”

Artikeln fortsätter med följande text:

”Uttalandet gjordes av Putin på besök i Vladivostok, längst i öster i Ryssland, sedan han fått en fråga om varför en uppgörelse med USA om ett nytt nedrustningsavtal dröjer.

Förhandlingarna mellan det kalla krigets två motparter om en efterföljare till det så kallade Start-avtalet om kärnvapennedrustning har den senaste månaden gång på gång sagts vara nära en lyckad avslutning. Senast hävdades det från ryskt håll att en uppgörelse skulle nås i samband med de kaotiska förhandlingarna om ett klimatavtal i Köpenhamn, då presidenterna Barack Obama och Dmitrij Medvedev båda var på plats.

Av det blev intet och Putins utspel tolkas nu som ett tecken på att en hel del återstår innan parterna blir överens.

– Vad är problemet? Problemet är att våra amerikanska partner bygger en robotsköld och det gör inte vi, svarade Putin på reportrarnas frågor.

Skölden, betydligt nedskalad sedan Obama skrotat föregångaren George W Bushs planer på ett ballistiskt system, skulle helt kasta maktbalansen sedan kalla kriget över ända, anser Putin.

– För att behålla balansen måste vi utveckla offensiva vapen, sade Putin, i ett eko av president Medvedevs löfte i förra veckan om att Ryssland bör utveckla en ny generation av strategiska kärnvapen.”

Alltså… Vad är det företrädarna för bägge dessa länder inte har förstått eller har de aldrig läst historieböcker? De är ju inte purunga längre vilket får mig att misstänka att de någon gång under sin livstid kanske känt av det kalla kriget, Putin i synnerhet men även Obama borde ha känt av de senaste årtiondenas krigshetsare på sin sida.

Ska vi ytterligare en gång (eller flera) under ens jordetid bli tvungna att känna oro för vad två individer kan få för sig att göra. I USA har ju presidenten den yttersta makten och kan egentligen själv starta ett kärnvapenkrig, säkerligen har den ryska presidenten samma mandat. Vart är världen på väg? Inte nog med att vi har inhemska problem i Sverige men nu kanske vi får några nya närbelägna med de nya robotsköldar och en återgång till ”forcé de frappé”… Äsch, kyss Karlsson…


Svar

 1. Jo, jag minns SPUTNIK 1957? och sedan hunden LAIKA. Hur Sovjet vann och triumferade över USA i att ha blivit först att ”gå ut i rymden”. Hela världen darrade av rädsla för att kommunismen skulle ta över jordklotet och kapplöpningen satte igång.

 2. Hej Tant Greta och tack för din kommentar som jag känner att jag måste spinna vidare lite på… 🙂

  Sputnik och rymdpromenaden är väl det som gav bränsle till den ”pyrande dunk bensin” som det kalla kriget var från början. Trots rädslan för kommunismen så har ju Sverige under många år haft, enligt mitt tycke, haft väldigt vänster orienterade regeringar. VPK var ju stora under 60-, 70- och 80-talen…

  Här kände man inte av någon större rädsla mig veterligen men… Vi ser ju spåren av själva styret med den gigantiska statliga administration som nu Alliansen sakta försöker reducera, denna kvarleva efter vänsterblockets mångåriga regerande…

  Jag tror dock att det ”låg i tiden” att ha en vänsterriktad regering under dessa år för att kunna bibehålla en god relation till sovjeterna. En borgerlig regering hade nog snabbt anammat det franska ”forcé de frappé” under det kalla krigets mörkare år där ett närmande mot NATO och en svensk arsenal av lätta, taktiska kärnvapen antagligen fått Sovjetunionen att tvingas agera. Efter Sovjetsunionens fall har de ju talats om att planerna fanns för en snabb invasion av Skandinavien utifall NATO flyttade stora grupperingar av trupper närmare östeuropa, tydligen har dessa vid flertalet tillfällen varit nära att sättas i bruk…

 3. Kom och hjälp mig och andra att skrota 50-öringen på ett bra sätt !!

 4. Trots mörka moln så är det ändå intressant att följa det som händer i världen. Upprustningen i Ryssland syftar nog mest till en framtida attack tillsammans med Iran mot Israel…

  Hur som helst,

  Gott Nytt År!
  / Imagine

 5. Om inte annat så är världens så sjuk så man skulle kunna anta att resultatet är detsamma utav ”björnens” upprustning…

  Sant äro att omvärlden knappast blir mindre intressant att följa upp och kommentera på detta sätt i framtiden.

  Gott Nytt År till dig likaså Imagine! 🙂

 6. Rysslands ledare litar jag inte på, där Putin skulle lämna ifrån sig makten, men det är väl han som styr och ställer. Gammal kommunistisk ådra sitter hårt. Har man fått makt vill man aldrig släppa den. Tydligen vill ingen släppa garden, så vi får leva med den oro som dyker upp runt om deras handlande.

  Alla vill ju ha fred, men alla vill ha det på sina villkor. Och villkoren stämmer inte överens med den andras önskemål.
  Vi vill leva i demokrati, men verkar som diktatur som härskar ändå.

  Jag antar att vi aldrig kommer uppleva fred, för den freden vi vill inte vill andra. Inte ens småfamiljer kan vara fredliga, hur skulle stora länder klara av att få alla vilja samma sak.

  Länder jag inte litar på är Ryssland, Kina och Irak.

  Men jag jag önskar DIG ett Gott Nytt År!

 7. Tack Antonia, jag tillönskar Dig detsamma 🙂

  Vi ses nästa årtionde! Gott Nytt År!!!

 8. Gott slut och Annorlunda Gott Nytt År ❗ önskar Josef B. 😉 🙄

 9. Tack för det Josef, detsamma till dig så ses vi nästa decennium 🙂


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: