Skrivet av: AN | 26 januari 2017

Världen av i dag

En stor farhåga med nuvarande omvärld uppenbarar sig allt oftare, en känsla av något ostoppbart har tagit sin begynnelse och jag kan inte sätta fingret på vad det är. Ett mångårigt intresse för historia för mig tillbaka till 20- och 30-talets Europa och de krafter som började vakna till liv med det resultat som sedan chockade en hel värld efter att de fasansfulla krigsförbrytelserna uppdagades efter krigsslutet 1945.

Jag försöker förstå vari farhågorna härstammar från, är det månne tro vårt eget politiska och minst sagt parlamentariskt komplicerade läge som påverkar eller är det de högervindar som nu åter blåser över världen likt en spöklik tornado vars enda syfte är åter skicka in världen i ett totalt mörker med miljoner döda som konsekvens.

Jag har i många år funderat över det liv vi lever, vad är det för krafter som styr vår värld och varför? En känsla jag haft sedan barnsben är att mitt jordelivet inte kommer avslutas på en naturlig väg utan något kommer ske inför mötet med evigheten. Min analys på vad detta i sak innebär är långt i från färdigställd, är det naturkatastrof, sjukdomar, eller är det mänskligt framkallat elände som blir det som avslutar ens banor av liv i det vi kallar vår värld?

Trump är i sanning en intressant vändning för världen, är det en ny Hitler eller är det en man med osedvanligt värdefulla insikter i global ekonomi och affärsmässig infrastruktur och logistik som nu fötts in i det av vår världs mäktigaste ämbeten?

Å ena sidan kan man se något briljant men tyvärr ser man även något skrämmande, dock inget man kan sätta fingret på ännu, det man kan säga om dagens värld är ju att detta ämbete är synnerligen välbevakat och det kan med hyfsad säkerhet sägas att en födelse av ett extremhöger-USA alldeles säkert skulle uppmärksammas och möjligen skulle lugnare krafter ta över innan det helt spårar ur.

Kan dock sakta fundera över hur mr Trump tänker då han nu genomför den ena isolerande åtgärden efter den andra genom att infria sina vallöften. Som jag ser det har USA gått från att vara västvärldens förebild till att bli en sluten stat som bygger murar och bidrar till oro och osäkerhet i vår omvärld och jag räds det faktum att vi åter kastas in i det mörker som omger mänskligheten. Vi har en historia där vi med skoningslös kraft slaktar varandra, är det på den randen vi nu åter balanserar?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: