Skrivet av: AN | 19 augusti 2012

Väljarnas minne är tyvärr för kort…

Det är med viss förvåning jag i dag läser om Reinfelds slapphet i frågorna som den senaste veckan haglat kring Näringsminister Annie Lööf. Jag trodde nog i mitt stilla sinne att statsministern skulle vara något mera handlingskraftig mot det uppenbara slöseri av skattemedel som förekommit.

I stället får jag känslan av att det hela negligeras och försöker ”sopas under mattan”. Under sitt sommartal i går i Gustavsberg så välkomnade i stället statsminister Reinfeld den ”trevare” Aniie Lööf släppte tidigare i veckan där hon bjöd in partiledarna för att diskutera Alliansen 2.0 inför kommande cal 2014.

Innan sommartalet besvarade Reinfeld på den väsentliga frågor som DN velat ha svar på avseende bl a vidlyftig representation från diverse departement. Frågor och svar kan läsas nedan:

***

Bild

1. Hur ser du på avslöjandena om vidlyftlig representation på myndigheter?

– Jag tycker i grunden att det är bra att man granskar användandet av skattepengar. När det gäller de olika delarna som ni har pekat på så finns det ju riktlinjer och regler som ska följas. I de fall när de inte följs så får man rätta till eller kräva ansvar för det.

2. Varför ser det ut så här på svenska myndigheter?

– Om vi håller oss till de exempel som varit i Dagens Nyheter är det väl så att det finns exempel på när man inte följer riktlinjer, och då får man rätta till det. Jag tycker att det är viktigt att påpeka att det är några enstaka fall.

3. Vilket är ditt eget ansvar som statsminister?

– När det gäller ämbetsverk i Sverige, och det beskrev Inga-Britt Ahlenius bra i er tidning i går (läs: i fredags), har vi en ordning där vi minskat detaljstyrningen från regeringen. Det var många som tyckte att det var en riktig utveckling för att få mer självständiga myndigheter och självständiga verkschefer. Och, som någon påpekat i de här fallen, så är verkschefen ansvarig. Vi i regeringen har en påverkan via utnämningsmakten och det har vi också förändrat på senare år med att, som jag tycker, ha en mer professionell och mer öppen rekrytering av verkschefer.

4. Vad tänker du göra åt saken?

– Användandet av skattebetalarnas pengar är i hög grad decentraliserat till en lång rad beslutsfattare. Det är alltid viktigt att ha för ögonen att vara aktsam. Det är en lång rad personer som måste hörsamma det för att det ska fun­gera.

5. Vilken trovärdighet har regeringen när ni samtidigt talar om ordning och reda i statsfinanserna?

– Fast det har vi god grund för att säga att vi har, och till och med nu kan vi presentera satsningar som vi hoppas kunna ta fram under nästa års budget.

6. Behöver ni skärpa tillsynen över de statliga stiftelserna?

– Vi såg den där uppgiften att ni skrev så. Vi uppfattar nog att vi redan gjort den ändringen och att den gjordes, faktiskt, efter kritik från Riksrevisionen, redan för några år sedan. Tillsynen av stiftelser är nu utlagd på sju länsstyrelser och ingen är undantagen.

7. Varför har ni struntat i Riksrevisionens råd om bättre kontroll över statliga stiftelser?

– Jag tror att vi med de ändringar som gjordes har kommit fram till det som tidigare var kritiken om att vissa stiftelser var undantagna.

8. Stämmer det att regeringens presstab informeras när journalister begär ut handlingar?

– Det där är på en detaljnivå som jag inte riktigt har kontroll över. Det är dessutom nu anmält till riksdagens konstitutionsutskott, och den granskningen bör jag inte föregripa.

***

Men får dock känslan av fortsatt mörkläggning och negligering av de uppenbara brott mot skattebetalarna. Jag tycker statsministern borde ha gjort ett mera kraftfullt ställningstagande mot dessa brottsliga representationer. Jag känner att förtroendet för regeringen är lika nerkört i botten som den var vid slutet av nuvarande oppositionens era 2006.

Det finns i dag inte något politiskt parti som står upp för de medborgare som röstat dit dom eller visar att de vill skydda skattebetalarnas medel genom att visa tydliga markeringar om att denna typ av representation aldrig får förekomma. Det är uppenbart att Lööf kommer få sitta kvar och det är utav Reinfeldt ett stort klavertramp som i mångt och mycket kan kosta Alliansen valsegern 2014.

En valseger för oppositionen 2014 kommer sannolikt innebära en tillbakagång till den generösa epok av statliga bidrag till ”kreti och pleti” i stället för att bedriva den sunda jobbpolitik som nu förs. Stefan Lövén har så här långt inte imponerat rent retoriskt kring någon fråga avseende kommande politik utan Reinfeldt har helt rätt när han beskriver oppositionen som idélös.

Det blir nog som vanligt, svenskarna upprörs över det sker, morrar över det en vecka eller två uppeldade av medierna, sedan är allt glömt och förlåtet. Detta typiska svenska förhållningssätt har förekommit allt för många gånger och en personlig önskan vore en n¨ågot mer omfattande långsinthet hos väljarna men tuill syvende och sist får vi nog konstatera att: ”väljarnas minne är för kort”.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15278472.ab

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15275752.ab

http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/evafranchell/article15276937.ab

http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/lenamellin/article15278488.ab

http://www.dn.se/nyheter/politik/reinfeldt-kraver-inte-skarpta-regler

http://www.dn.se/nyheter/politik/statsvetare-valjarnas-minne-ar-kort


Svar

  1. Så länge alliansen får styra så skiter de i det s.k. fotfolket. det enda som styr dem är pengar och makt.

  2. Ja, de har svårt att fokusera kring den lilla människan. Även om jag tycka att de drivit igenom en del positivt så är det svårt att se den röda tråden och någonstans känns det som att korthuset rasar samman…

    Kanske är dessa uppkomna problem bara toppen på ett isberg…

  3. GLAD PÅSK ❗ 🙄

  4. Det Gäller Livet


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: