Skrivet av: AN | 26 december 2009

Det vita kaoset

Med en ständig debatt om klimatet, med en ständig debatt kring vinterns varande eller icke varande så har moder natur återigen givit svar på tal. De senaste årens rapporter om en förhöjd global temperatur har helt tagit fokus från att det faktiskt, emellanåt, blir vinter. Hela norra hemisfären skakas nu av det faktum att detta vita täcke som kallas snö täcker våra länder.

Min nästa fråga som jag hoppas folk kommer att doktorera i framöver ÄR: ”Hur kan detta komma som en överraskning”?

Om vi bor långt norrut eller söderut på vårt jordklot så är det sannolikt att vi någon gång under året kommer få uppleva lite snö. Bor man kring ekvatorn så är den sannolikheten betydligt mindre men trots detta inte helt obefintlig, ganska enkel fysik va? 🙂

Nu läser man i diverse medier, t.ex. NY Times, Washington Post, Daily News, Der Spiegel och givetvis våra egna tidningar: ”SMHI utfärdar klass-1 varningar, USAs tidningar skriver om tiotals döda, europeiska likaså”?

Hur kommer detta sig? Hur kan vi som levt i minst trettio år ha missat att det faktiskt förekommer vintertillstånd i vår del av världen? Glömmer vi då bort att vi faktiskt har något som kallas vinter?

Jag tycker det är skrämmande att vi har bilister på vägarna som inte kan ett dugg om vinterkörning och att man ska planera sin körning och hålla avståndet. Jag tycker det är skrämmande att tidningarna måste gå ut med skriftlig information om hur man planerar halkkörning och ännu värre, hur man utför den… Är inte det ett av skall-kraven i körkortsutbildningen?

Jag tror att informationssamhället i världen har tagit detta med miljön bokstavligt och bara tolkat siffror i stället för det allt handlar om, miljön själv och dess historia. Under årtusendena kan vi se spår av hur våra klimat på jorden sett ut. När det blir för varmet händer något som kyler av vår planet igen, säkerligen i form av någon naturkatastrof. Den ökade seismiska aktiviteten världen över tyder, enligt vissa forskare, på att jorden blir varmare vilket triggar den vulkaniska aktiviteten i jorden våldsamma inre. Ett stort vulkanutbrott kan lägga ett skikt av stoft högt upp i atmosfärtaket och skymma tillräckligt av solens kraft för att kunna sänka medeltemperaturen på jorden markant. Många tror att detta kan vara ett upphov till de istider vi haft på jorden, andra menar att det kan vara en konsekvens av asteroidnedslag. Effekten av dessa två olika destruktiva naturkatastrofer är dock snarlik och skapar det mera moderna namnet: ”Nukleär vinter”…

Vad man kan konstatera av tabloidernas olika innehåll gällande vårt klimat och vår förmåga att hantera detsamma är att vi, oavsett hur många modeller man bygger eller simuleringar man utför, aldrig kommer kunna säga vad som orsakar vad. Oavsett hur vår förmåga är, eller inte är, i att orientera oss fram i trafiken när det kommer snö så är den underförstådda sanningen att vi söker svar till varför klimatet helt plötsligt vänder när en enig kår av vetenskapsmän nyligen stått och predikat om höjda medeltemeperaturer i Köpenhamn… Svaret är kort och gott att hur gärna vi än vill och hur mycket vi än försöker så kan vi aldrig tolka vår moder jord och än mindre hennes hjälpreda som kan bringa kaos av ordning och vice versa, moder natur. Hur vi än vrider och vänder på detta obestridliga faktum så kommer naturen alltid att vinna…

Liv uppstår och utvecklas till en viss punkt, när det senare inte kan utvecklas längre så löser moder natur detta. Människan är ytterst sårbar när det gäller naturkatastrofer eller pandemier. Pandemierna har vi nog bara sett början på och naturkatastrofer likaså… Kanske har vi tekniken och kunnandet för att kunna skjuta på ödet en tid men det kommer ändock i slutändan komma i kapp och jämna ut vågskålen. Precis som fru Justitias vågskål så måste det även finnas en balans i naturen, när naturen utnyttjas till 125% av det naturen kan ge på årsbasis, så är resultatet förr eller senare givet…


Svar

 1. Bra inlägg! Ja, vad konstigt! Blir det vinter igen? Vi skulle ju få varmare. Katasrofen skulle ju komma. Säger bara Climategate. Vilken skandal!

 2. Klokt talat alnabone!

  God fortsättning på helgerna!

  Och jag ser fram emot flera spännande blogg-samtal under året som kommer….

  Vi lever i en dynamisk värld…

 3. Vilket bra inlägg, alnabone! Vareviga gång det kommer lite snö blir det panik i lägret. Det som jag märkt mest är att de långtradare som ligger over vägar eller kört ner i diken är mestadels utrustade med utländska skyltar! Många har ingen erfarenhet alls med vintervägar.

  Lika viktigt är avståndet till framförvarande fordon men också att planera sin körning utefter väder och vägförhållanden.

  Jo moder natur lär nog vinna i längden, det är ett som är klart.

  God fortsättning / K

 4. Håller med, ett bra inlägg och kan inte annat att hålla med.
  I djurvärlden dör djuren när populationen blev för stor. På det sättet decimeras deras antal så dem som är kvar kan överleva. De tar inte till vaccin när sjukdomar smyger sig in i leden.

  Människan däremot vill vara odödlig, och försöker muta bort all typ av smittsamma sjukdomar. Inledningsvis gör man det framgångsrikt, och jordens befolkning kan leva vidare och leva av jordens resurser. Tills på grund av överbefolkning kommer epidemier oftare och dem som blir blir också kraftigare.
  För decimerad ska vi bli.
  Att enbart skylla på klimatförändringen är bara bekvämt och en alldeles förträffligt tillfälle att ta betalt för det.
  Sen som jag kan se det så överdriver media en hel del. Både på översvämningar och oväder fronten.
  Verkar som mångas minne har bleknat som var med förr. Jag kommer ihåg att när jag var runt 7-8-9 år kunde jag gå i knästrumpor till skolan redan den 15 mars. ( det var i Ungern) Sen kunde man inte göra sen dess, för det är kallt. Jag kommer ihåg även om översvämningar som täckte halva landet.
  Men rapporteringen gällde oftast det egna landet, och inte hela världen om det inte hänt något riktigt extra ordinär händelse.
  Men idag ska ju varje blixtnedslag rapporteras minut för minut.
  Och nu är vintern här. Och det snöar. Och det är halt. Och folk kör som idioter och dem förtjänar sitt öde om dem inte kan tänka och handla efter det som råder.

 5. Hej, så många svar redan 🙂

  Helena:
  Jag håller med , Climategate, vilken katastrof!

  Fairymary:
  Jag ser definitivt fram emot flera bloggsamtal under kommande år, dessa har varit både spännande och givande!

  Kisper:
  Välkommen, dig har jag inte sett förrut, ser på din sida att du sysslar med spetsar och det är underbara djur, knåpade nyss ihop ett inlägg på din sida. För att återgå till ämnet så är det mycket riktigt merparten av tunga trafiken söderifrån som hamnar i diket, detta ofta på grund av okunskap om vädrets makter i detta annars så köldbitna land. Kanske är vi på väg dit igen 🙂

  Antonia:
  Du och jag har definitivt samma åsikt i detta, det kan jag inte nog betona 🙂

  Gott slut och god fortsättning på Er!

 6. Gott Nytt År om jag inte ser dig innan!

 7. Detsamma Helena, detsamma! 🙂

 8. På 1700 talet under en tioårsperiod, dog 90% av Sveriges befolkning i Syfilis. Ja pandemiier, epidemier kommer och går, de byter namn och ”ansikte” (uppgift: Högberg, Svagårens Barn)
  Att snön kommer varje år är lika nytt för svenskarna som regnet och översvärmingaran längs med de stora floderna i Mozambique. Av någon anledning tycks folk glömma för varje år att förra året försvann hyddan på grund av floden efter regnet. Man planterar sötpotatis i torra flodbäddar när det är torka och sedan…. ja….. samma sak varje år.
  Min väninna blev av med sin dator och digitalkamera och förmodligen ett års foton från sin tid här i Mozambique. Back up, scanning, det gäller att inte glömma.

 9. Visst är det som du skriver !
  Jag har aldrig tänkt på det där med vulkanerna, men det låter ju helt logiskt !

  Dessvärre var ju inte så många ”riktiga” klimatforskare inbjudna till Köpenhamn, det har jag all förståelse för, det kunde ju saboterat allt 🙂

  Ett klokt och tänkvärt inlägg.
  Medan jag funderar vidare över detta fortsätter jag att vara besviken om alla innehållslösa löften om högre temperatur, såväl på sommar som vinter här i södra Sverige.

 10. ”…Vad man kan konstatera av tabloidernas olika innehåll gällande vårt klimat och vår förmåga att hantera detsamma är att vi, oavsett hur många modeller man bygger eller simuleringar man utför, aldrig kommer kunna säga vad som orsakar vad. …”

  Nja… – personligen så ser jag nog Solen (video 2,5 min) som den företeelsen i Universum (video 64 min) som fortfarande till ca 99 % bestämmer klimatet på jorden Terras ytteryta, faktiskt… 💡

  Men däremot så bestämmer ju människosläktet LOKALT hur miljön är – men det är ju en helt annan sak.

  Så när människosläktet kan påverka Solens aktiviteter med sin miljö- och naturförstörande verksamhet på jordens ytteryta – då först kan Wi ju också i någon avgörande grad också påverka klimatet på jorden – ”vet” Josef B. 😉

 11. alnabone – tänk att vi tänker nästan lika i många frågor. 🙂
  Klimatdebatten är helt styrd av IPCC och gud nåde den som har en avvikande uppfattning ! De tystas effektivt ned och får ingen större plats i varken tidningar elller tv. Skandalen var ingenting för tidningarna att köra med – tydligen!.

  Ett gott slut önskas bloggaren och övriga här och jag önskar även Ett Gott Nytt År.

 12. Hej mrmhalland 🙂

  Tolkar jag dig rätt om du skulle vilja ha ett varmare klimat på dina breddgrader?

  Jag är helt euforisk av lycka då vi faktiskt har snö och en väderleksprognos som säger att den kommer vara kvar ett tag tack vare sjunkande temperaturer…

  Som summering till mitt inlägg ovan så kan jag tycka att det känns som att mycket gällande vårt klimat ligger dolt under ytan. Säkerligen finns väsentlig information undanhållen för att hålla ett status quo i skrämseleffekten av att den yttersta dagen kan vara nära förestående…

 13. Visst är det så.

  En sak har slagit mig.
  I de länder där religionen har en stor betydelse har inte klimatfrågan lika stor genomslagskraft.

  Det behövs inte, där kan de styrande hålla folket på mattan med hjälp av respektive ”bok”.

  I vår del av världen där religionen möjligen existerar till husbehov har inte de styrande detta maktmedel.

  Är klimathotet vår tids makthavares nya ”religion” för att få folkets acceptans för löjliga bränslepriser, lokalt inhandlade råvaror (oavsett pris), utsläppsrätter man kan handla med och en massa straff-skatter, och andra sätt att få enorma pengar till staten utan gnäll ?

  Mohamed ska omfödas av en man…alla vet att det är fysiskt/biologiskt omöjligt, Temperaturen stiger lite, alla vet att det är normalt.

  Alla vet, men ingen vågar protestera, för det är så abstrakt.
  Tänk om jag har fel ??

  Som svar på din fråga känner jag mig blåst på den globala uppvärmningen 🙂

  Trots att jag tror att det är skitsnack, ser jag gärna att vi är rädda om vår miljö och inte överanvänder jordens resurser.

  Vi måste komma ifrån fossila bränslen som uppenbarligen gör människor sjuka, vi måste sluta skövla regnskogar och vi MÅSTE se till att alla människor har rent vatten att dricka.

  Tack för att jag fick skriva av mig på din blogg som alltid väcker många frågor även efter att man har svarat.

 14. Mrmhalland 🙂

  Du kan alltid känna dig välkommen att skriva av dig här, det är syftet med detta forum precis som på din sida, det gäller givetvis samtliga som skriver här med jämna mellanrum, Ni är alltid välkomna och bjuder på fantastiska insikter. TACK! 🙂

  De fossila bränslena måste upphöra att användas, det som dock talar emot detta i en närtid är det faktum att de länder som legat efter i utvecklingen nu använder denna teknik. Där måste VI, som ligger för i den formen av utveckling bidra med resurser som säkrar välståndet i vår omvärld.

  Skogarna har jag länge kämpat för, skogvård är en sak men skövling är något helt annat. Vi skulle kunna tillgodose hela världens behov av virke och papper genom skogsvård. Detta är förvisso dyrare än skövling så därför används det enbart av lokala och mestadels privata skogsägare.

  Vatten gissar jag att framtidens krig kommer handla om, när det är slut så måste vi alla ut på krigsstigen såvida vi inte funnit bra vägar att går för att rena vårt havsvatten. Teoretiskt borde vattnet återföras i kretsloppet men antagligen förbrukar vi vattnet snabbare än det kan återproduceras…

  Jag är säker på att klimathotet används för att trissa upp priserna och dessa typer av maktmedel, som ligger oss nära om hjärtat, används säkerligen som substitut då den religiösa delen inte går att använda…

  En tanke som slog mig var…

  Hur många gånger har ”herrens namn” missbrukats av människor för att nå ett ”högre syfte”?

 15. Om världens CO2-utsläpp HÄR och
  HÄR = dom som ”gapar mest” är dom som släpper ut mest per invånare = I-världen – men som åt hållet ger faen i att komma ned på U-världens extremt låga utsläppsnivåer – tycker Josef B. 😉


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: