Skrivet av: AN | 02 februari 2009

Historisk fusion

I dag hände det då, det som tusentals ”postisar” väntat på sedan det basunerades ut som ett förmodat aprilskämt den första april förra året. Sammanslagningen mellan Danska och Svenska statliga Posten. Detta är en spännande fusion som säkerligen kommer ge ordet konkurrens nya dimensioner inom transport och brev.

Avtalet om den länge planerade fusionen är undertecknat. De båda postkoncernerna blir en, med huvudkontor i Solna. Ägandet blir 60–40 i svensk favör men styrelserösterna blir lika. Ordförande blir Fritz H Schur, danska postens nuvarande ordförande. Vd:n ska vara svensk – dock ännu oklart vem.

Maud Olofsson understryker att olika konkurrensmyndigheter först ska granska affären, men hon hoppas att bolaget kan vara på plats till sommaren. I affären ingår också att svenska staten får 1,4 miljarder kronor i en ägarutdelning.

Samgåendet har fördröjts av att brittiska riskkapitalbolaget CVC äger 22 procent i Post Danmark, medan svenska Posten AB helt ägs av staten. Om den svensk-danska affären får ja köper Post Danmark ut CVC, genom att CVC får danska aktier i belgiska La Poste.

Som anställd inom det väldiga postala företaget så känns detta sammangående som steget in i 2000-talet och där har Posten i allmänhet legat lite efter. Det intressanta blir nu att se hur L-G Nordström ska guida bolaget vidare i denna fusion som kommer ge ett antal konkurrensfördelar inom den Europeiska Unionen.


Svar

 1. Som icke anställd i detta bolag kom detta idag som en överraskning.
  Jag har nog hört lite om det tidigare, men inte riktigt reflekterat över det.

  >Det intressanta blir nu att se hur L-G Nordström ska guida bolaget vidare i denna fusion som kommer ge ett antal konkurrensfördelar inom den Europeiska Unionen.

  Vilka fördelar ser du framför dig ?

 2. Bästa Adde!

  Jag beklagar att mitt inlägg inte handlar om den ovanstående textens tema (vilket förövrigt var väldigt bra skrivit).

  Jag önskar nämligen att svara dig på det du skrev på min blogg; ”it takes two to tango”.

  Du har så rätt, Adda- jag håller med dig. Utan tvekan. Det är dom civila som får lida- att aldrig glömma bort detta faktum anser jag vara viktigt.

  När man bloggar såpass radikalt finns alltid risken att man glömmer ”motståndarens civila”, (om du förstår) vilket man absolut inte får göra!

  Fortsätt tycka till på min blogg- för det gör du så bra!

  Allt gott!

  Mvh

 3. mrmhalland01:

  De fördelar med en nordisk logistikdrake är främst de miljömässiga, där vi genom ökade resurser kan samköra mycket vilket bidrar till optimering av transporterna. Att finna nya vägar att lösa olika typer av transporter med är alltid en utmaning men jag kan väl ärligen säga att ingen ännu med säkerhet kan säga hur vi kommer arbeta inom det nya bolaget som nu omfattar Sverige Norge Finland och Danmark. Det ska dock bli en mycket spännande resa 🙂


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: