Skrivet av: AN | 15 augusti 2012

Politiska girigheten – det ”hel-ylle svenska”?

Det är med stor förtjusning jag nu följer pressens ständiga inslag om vad Näringsdepartementets och dess underavdelningar har pysslat med. Det här är precis vad pressen ska pyssla med, äkta journalistik avseende ämnen som fängslar, berör och upprör.

Hurvida prinsen varit i slagsmål, kungen snubblat på en gobeläng eller drottningen satt kaffe i vrångstrupen på nobelmiddagen kunde inte intressera mig mindre men, då det dryftas hur våra egna folkvalda beter sig mot oss som valt och tillsatt dom och hur de missbrukar vårt förtroende… Ja, detta väcker oneklingen min odelade nyfikenhet.

Nu när pressen roar sig med att granska detta nogsamt så ser man samtidigt att det pågår en febril aktivitet med att städa vilket tyder på att ångesten är stor i övriga departement. Det vore oerhört intressant att se utifall det bara är Näringsdepartementet som skulle få tvätta sin byk offentligt eller om det skulle framkomma uppgifter av sådan art att man skulle kunna fastslå att hela politiska systemet i grund och botten är korrupt?

Ur ett betraktarperspektiv blir man bestört, lite ledsen och rejält förbannad (i den ordningen) när man inser att det man tidigare trott har stått för det ”hel-ylle svenska”, dvs det som gjort att vi ansetts vara ett föregångsland med ett fungerande system utan nämnvärd korrumption. När nu pressen börjar skrapa på toppen av ett isberg så kanske det till syvende och sist kommer visa sig att det här med ”att hantera skattemedel ansvarsfullt” kanske bara varit en fasad vilken nu sakta börjat rämna.

Jag har sagt och konstaterat det förr, finns det inte en tydlig riktlinje för vad som är rätt och fel så kommer människan att hitta vägar för att göra det enkelt för sig då människan i naturen är ganska lat. Serveras lyx och flärd på ett fat så är alla snabbt där och roffar åt sig och uppenbart så räckte inte det ”hel-ylle svenska” till för att stävja den lockelse dessa arma departementsanställda fick utstå. De med sina synnerligen ”låga” löner måste då givet nyttja skattepengar för ”att få råd” till att gå ut och festa, stackare…

Vidare läser man om 375 000 000 kr som gått till projekt som ingen vet vad som blivit resultatet?

Sverige har rätt många departement…

Vilka får då betala denna nota, för det vore ju en utopi att tro att regeringen skulle ta sitt ansvar och kräva att de ansvariga får betala ur egen ficka, som vi alla andra svenska medborgare hade fått göra, eller hur?

Jo, detta får våra barn plikta för, genom sämre skolor, lärare och läromedel och ett ständigt krigande för att de stackars kommunerna ska hitta den absolut billigaste maten att servera till ”framtiden”. Är detta rätt?

Vidare så får de gamla plikta för detta genom ständigt försämrade levnadsvillkor och sänkta pensioner. De äldre som under sitt yrkesliv byggt upp landet ska nu på ålderns höst inte få möjlighet att njuta av livets glada sista dagar utan fortsatt behöva bekymra sig över hurvida de kommer ha råd med morgondagen. Är det rätt?

Avslutningsvis det som vi alla ser som den fundamentala tryggheten i det svenska samhället, vården. Denna har de senaste tio-tjugo åren blivit något av en fars, en följetong utan slut där man år efter år får höra hur det är svårt att få personal att vilja jobba på sjukhus på grund av vidriga avtal och arbetstider. Att de som dessutom utför dessa heroiska yrken ska vara en förhållandevis lågavlönad skara är om möjligt ännu mer förvånande. Är det rätt?

Då skulle man avslutningsvis vilja fundera lite kring det mänskliga i hela frågan…

Skattebetalarna betalar åtskilliga miljarder i månaden i olika skatter, moms osv. Dessa skatter betalas för att vi ska ha ett fungerande land med infrastruktur, vård och skolor i världsklass. Sedan bygger vi ett politiskt system som är satt att förvalta svenska medborgarnas förtroende och vårt avlånga land.

Då undrar jag till sist hur det i rimlighetens namn kan vara så att våra skattemedel hanteras så ansvarslöst? Hur kan så pass högt uppsatta personer såsom generaldirektörer eller ministrar vara så ovetande om vilka felaktigheter deras avdelningar utför? Hur kan de vara så oengagerade i sin egen undersökningsplikt som ytterst ansvarig att de låter detta hända? Hur kan de på fullaste allvar stå inför presskåren och påstå att: ”de inte kände till”, eller: ”jag hade ingen aning”?

DE LJUGER!!!

Se Aftonbladets artikel

Se DNs artikel, Se ytterligare instressant läsning i DN


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: