Skrivet av: AN | 11 januari 2010

Volvo… i dåligt sällskap

I skuggan av det som händer med SAAB i skrivande stund kan jag inte låta bli att belysa en annan sida av historien. Ytterligare ett stort svenskt företag riskerar att bli uppköpt av den kinesiska enorma maktsfären som de senaste 20-30 åren vuxit från u-land till ett blivande i-land. I skuggan av SAAB måste vi tyvärr även belysa den möjliga framtiden för det svenskaste av allt… Volvo. 

Frågorna hopar sig kring den väntade affären då Volvo personvagnar ska övergå från amerikanska Fords ägo till kinesiska biljätten Geely automobile. Från fackligt håll är man framför allt oroad över om huruvida Geely har tillräckligt bra finanser för ett långsiktigt ägande. Andra invändningar görs mot Geelys ägarstruktur, med en majoritetsägare som är ett onoterat företag i Västindiens skatteparadis.
De fackliga frågeställningarna är befogade. Facket representerar tusentals bilindustriarbetare som länge har gått i väntans och orons tider. De ska arbeta för sina medlemmars bästa, för att så många som möjligt ska kunna behålla sina jobb.
Men utsikten att Volvo ska övergå i kinesisk ägo väcker också en hel del andra frågor. Det finns trots allt en hel del vi vet om både Geely och Kina.
Li Shufu är ägare till Geely automobile och en av Kinas rikaste personer. Han är dessutom medlem i det kinesiska kommunistpartiet och ledamot i Kinesiska folkets politiskt rådgivande konferens. Av China Daily, den kinesiska statens främsta engelskspråkiga propagandaorgan, framställs han som en ofelbar hjälte. Att den kinesiska regeringen gett Geely klartecken till Volvoaffären ar ett tydligt tecken på Li Shufus och Pekings ömsesidiga lojalitet.

På den svenska regeringens webbplats kan vi ta följande axplock från en ganska dyster beskrivning av mänskliga rättigheter i Kina:
Kina är en enpartistat som saknar fria val.
Politisk opposition är inte tillåten.
Yttrandefriheten, pressfriheten, organisationsfriheten och religionsfriheten är starkt begränsade.
Flera människorättsorganisationer menar att statens kontroll över media, inklusive över internet, har ökat under de senaste åren.
I Reportrar utan gränsers index över pressfriheten i världen år 2007 hamnar Kina på 163:e plats av totalt 169 länder.
Ickesanktionerade religiösa samfund tolereras inte. Anhängare av katolska underjordiska samfund och protestantiska så kallade huskyrkor utsätts regelbundet för förföljelse och trakasserier.
(Källa: www.manskligarattigheter.gov.se )
Det amerikanska utrikesdepartementet uppskattar bland annat att 500 000 till 2 miljoner människor med avvikande åsikter hålls i arbetsläger. (Källa: www.state.gov/g/drl/irf/ )

Om Volvo hamnar i Geelys ägo är det tyvärr inte mycket vackrare än att företaget hade köpts av tyska AEG, Siemens eller IG Farben under Andra världskriget. Framgångsrika tyska företag som var en del av dåtidens internationella ekonomi och företagsamhet – men också djupt involverade i och starkt beroende av den nazistiska statsapparaten.
Krypandet för Kina tar sig många olika uttryck, från utnämningen av Peking som OS-stad 2008 till Göran Perssons berömmande ord om Kinas politiska stabilitet i samband med en promotionresa för svenska företag i Kina år 1996.
När kinesiskt kapital hägrar vid horisonten frestas många att kasta barlasten för att komma fortare fram, och omsorgen om mänskliga rättigheter tycks vara lätt att hiva överbord. Det är ganska typiskt, och fruktansvärt sorgligt, att inte fler uppmärksammar detta när ett av svensk industris absoluta flaggskepp nu får en brutal diktatur som hemmahamn.


Svar

 1. Du har rätt, i mångt och mycket, men det kan vara bättre än att bli nedlagd! Förresten, IKEA ägs av en massa stiftelser som i sin tur ägs av en stiftelse som finns…gissa var… i Karibien!

 2. Synd om vårt Volvo! Sverige kommer att bli ett låglöneland. Varvet kommer att gå runt. Och det kommer att ta tid innan bollen ligger här igen.

 3. Jag håller med er, det ser inte helt lovande ut 😦

 4. KUSLIGT, vad mer kan jag säga. Världen blir mer och mer en som en mellerad soppa och till slut vet man inte vad som är vad, vem bestämmer när någon bestämmer bakom stängda dörrar? Kineserna tar över Afrika också, bit för bit. Undrar hur ”min” Afrikanska kontinent ser ut om hundra år.

 5. Skrämmande att svensk industri försvinner ur Sverige so är faktiskt till navet för ekonomi. Istället verkar som Sverige blir uppbyggd till en riktigt offentlig sektor. Men vem ska betala deras löner?

  Landet kommer bli mer och mer skuldsatt.
  Dessutom må vara Kina den mest växande industriland i världen, så litar jag inte all på deras falska löfte. Lika lite som jag litar på Ryssarna och deras framfart med gasledningar som inte heller kommer hålla det standard dem har utlovat, med enorm naturkatastrof som följd.

  I globaliseringens namn verkar alla leka på andras domäner istället för att ordna förhållanderna på hemmaplan först.

 6. Hur gick det sen?

 7. Hej alnabone! Long time no hear.
  Välkommen till min blogg idag. Jag gör reklam för rättvisemärkt kaffe….


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: