Skrivet av: AN | 03 januari 2010

Tragik kring vargens situation

I vargtäta områden ser jägarna vargen som ett hot mot älgjakten. Lokaltidningarna har genomsyrats av den ena insändaren efter den andra, och folkopinioner har hetsats till att ta ställning för eller emot vargen. På vissa platser har man också genomfört lokala folkomröstningar för att sätta press på myndigheterna.

Vid en attitydundersökning från 1999 visade det sig dock att två tredjedelar av svenskarna kan acceptera en vargstam på minst 200 djur. En tredjedel kan tänka sig 500-1000 djur medan 5 procent av de svarande inte vill ha några vargar alls. 56 procent av de som svarade kan tänka sig att ha varg i närheten där de bor. Mest positiva till att ha varg i närheten av bostaden är faktiskt tamdjursägare i vargområden. Bland renägare är det dock endast 18 procent som vill ha varg i närheten av bostaden, vilket kan ha att göra med att renar till skillnad från andra tamdjur hålls i ohägnade marker.

Det nyss nämnda beskriver svenskarnas attityd till vargen och här måste man ändå ställa sig vissa frågor…

Vad, i rimlighetens namn, får våra styrande att ta ett beslut som är så stick i stäv med ALLT som man kan kalla sunt tänkande. Enligt riksdagens beslut och Naturvårdverkets regler för den historiska licensjakten på varg som inleddes i går så skulle jägarna i Dalarna få skjuta nio vargar. Redan under jaktens första timmar nådde man den kvoten. Men ytterligare fyra vargar hade påskjutits innan jakten hann stoppas. I dag har länsstyrelsen i Dalarna spårat vargarna och konstaterar att en av dem skadades så svårt att den måste avlivas.

Lite krasst konstaterar man att kommunikationen borde ha fungerat bättre och det får man se över till framtida jakter. Utav 27 tillåtna vargar för avsjuktning är i skrivande stund 25 skjutna, en vän som verkar inom Svenska Rovdjursföreningen menar att mörkertalet är mycket stort. Hon tror att det egentliga antalet vargar gott och väl kan överstiga det dubbla på grund av att sånt här mörkas.

Fram till 1800-talets början fanns varg i hela Sverige. 1840 sköts närmare 600 vargar. Från mitten av 1800-talet inleddes en kraftig nedgång och snart var vargen försvunnen från södra Sverige. Fram till 1965 betalade staten ut skottpengar för varg men från den 1 januari 1966 blev vargen fridlyst. Vid den tidpunkten fanns det högst ett tiotal vargar kvar. På grund av olaga jakt fanns det 1980 endast en varg kvar.

Nu när vi äntligen har en vargstam som så sakteliga börjar åtehämta sig så ska vi börja jaga dom igen, varför? Det finns endast en handfull fall genom historien av nedtecknade angrepp av just varg mot människor. I nuläget finns det dessutom så gott om bytesdjur i Sverige så allmänheten osannolikt skulle drabbas av några desperata vargar och rovdjuret håller sig dessutom borta från människor. Hör vargen oss i skogen är den borta långt innan vi är framme…

Denna jakt som är bortom rim och reson måste upphöra nu! Skriv på uppropet MOT vargjakten på http://upprop.nu/FQBS


Svar

 1. Jag tycker också att det är sorgligt. Läste i National Geographic att även lejon, gepard och leopard börjar närma sig ett läge där de kan försvinna ur naturen pga att människorna kommer allt närmare deras områden. Det är trist. Även om jag kan förstå ren ägaren (och andra i samma situation) måste vi se till att arterna inte bara försvinner en efter en. Vi får faktiskt acceptera att det kommer att bli lite kollision här och där. Jag förstår inte riktigt hur 200 djur kan vara tillräckligt många för att det genetiska arvet inte ska bli helt förstört.

 2. En tragik utan motstycke i modern tid… 😦

 3. Är det verkligen 12 000 som deltog i jakten? Wow….vilka optimister.

  Helt klart finns det duktiga lobbyister som kan lägga fram allt på ett sätt som går hem hos beslutsfattare. Ofta misstänker jag också ett eget intresse.
  200 vargar är inte mycket för ett land med den yta som Sverige har.
  Staten skulle kanske hjälpa till de djurägare vars djur har blivit angripna( för jag kan sätta lätt in i deras situation också, och skulle inte gärna vara just den ägare som förlorar sina djur på det sättet…Det är ett ganska hårt arbete med renar, skulle inte vilja göra det själv)
  Men även om man skjuter ut vissa individer så kommer vargar angripa djur för dem måste väl överleva.
  Sen vad är det som garanterar att just dem sjuka som blir utskjutna och inte dem mest vitala med bra gener?

 4. Du har rätt Antonia, dessutom var denna jakt inte riktad mot sjuka och svaga djur utan de sköt besinningslöst mot all form av vargliknande varelse. En av få gånger som älgen känt sig riktigt säker…

  Denna vargjakt är ett av 10-talets första tragedier där en regering tar ett beslut om jakt på utrotningshotade djur…

  Skandal!!!

 5. kan du tänka dig att någon skrev i vår lilla dagstidning att han inte fattade varför så stort ståhej om vargen när vi tillät vildsvinsjakt! Han till och med skrev att båda arterna förökar sig snabbt! hur kan man jämföra varg med vildsvin! Det finns 200 vargar i Sverige och det finns 200 vildsvin runt byn jag jobbar i!

 6. Om man då jämför vildsvinens förökningstakt mot vargen så ser man också en väsentlig skillnad. Vildsvinssuggan kan få 6-12 kultingar (i bland fler) varav 90% överlever. Får vargen 4-6 valpar så överlever i regel 50%. Vildsvinen kan få två kullar om året och vargen brukar i regel få en kull…

  At jämför vildsvin och varg är också lite osmakligt om man betänker att det bara i samhället jag bor i finns fem flockar med ca 150 djur. Vildsvinet har spridit sig rejält och om något ska jagas så är det väl detta som förstör något så överjävligt för bönderna.

  En närbelägen bonde fick en halv hektar sönderbökad över en natt, det var bara tur att han inte hade sått något ännu och ändå hade planerat att plöja veckan efter. Sån tur har dock inte alla och värden för hundratusentals kronor går till spillo årligen…

 7. Finns det några vargar kvar nu kan man undra? Tror faktiskt också att vildsvinen är ett större hot. Som dom kan böka och ha sig. Och farliga är dom också. Dom är ju också vilda.

 8. Att springa på ett vildsvin i skogen e allt annat än kul, det kan jag vittna om. Här i området har vi som sagt en ganska skaplig besättning av dessa kreatur och med tanke på att man rör sig rätt frekvent i skog och mark i egenskap av hundägare så blirr sannolikheten desto större att man stöter på eländet…

 9. Hmmm… – jag fick plötsligt upp en undran om när det också skall bli tillåtet med ”avskjutning” av ”samhällsparasiter” av typ arbetslösa, sjukskrivna, pensionärer osv – för då ligger jag risigt till som folkpensionär sedan 2006.

 10. Ajajaj Josef, då får du vara lite försiktig men jag tror nog att just du kommer klara dig galant 🙂

  Avskjutning av vissa andra politiska toppar vore dock ett mera intressant ämne i stället för att sparka på de som redan ligger ner…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: