Skrivet av: AN | 20 december 2009

Midvintertid är här

Så har det då hänt igen, snön har återvänt till vårt avlånga land med fröjd för dom stora och små. Denna nederbörd i fryst form som både förnöjer och förargar stora som små. Denna del av världens årliga självklarhet i tillskott av naturupplevelser för oss som uppskattar att färdas genom naturen med hund och släde. Att sela på hundarna en tidig söndagmorgon med en sex sju minusgrader, beskåda deras ivriga blickar. Ivriga för att komma iväg, ivriga för att utföra det arbete de instinktivt vill göra och i värsta fall kan dö för att genomföra.

Draghunden, Iniutiernas själsfränder i Alakan Malamute, är en trogen vän som ser till att du kommer fram i den mest oländiga av tänkbar terräng. Där vi många gånger skulle kollapsa av utmattning i halvmeterdjup snö tar sig draghunden enkelt och smidigt fram som om den aldrig gjort något annat. En förädlad teknik som är ett resultat av många års tålmodig avel där man sållat ut axen från vetet. Låter kanske grymt men så är det. Avel är att finna den starkaste och föra vidare dess gener med den starkaste motparten och se till att förädla dessas gener hos dess avkomma.

Denna hobby har jag tillägnat en stor del av livet för och det ger enormt mycket tillbaka. Nöjda valpköpare återkommer för att få ta del av nya generationer och deltar i återkommande dragträffar som kenneln anordnar lokalt på hemmaplan eller på någon resort i fjällen. Brorsan är utbildad hundpsykolog och instruktör och har väl tillräckligt att pyssla med för att försörja sig själv och sin familj för resten av sitt liv. Att det var sådant tryck på att få hjälp med problemhundar var bara något bror anande när han gick utbildningen för ett antal år sedan, sen dess har det bara flytit på.

Nä mina vänner, ut i snön med er och minns hur underbara vintrarna var förr då vi i ungdomens glada dagar pulsade omkring i meterdjup snö i skog och mark. Fram skidor och pjäxor och njut för nu har visserligen fått snö i mängder MEN… Man kan aldrig veta då detta vill försvinna igen, tyvärr har historien visat oss att det som är underbart vitt idag kan vara slask i morgon. Nu hoppas jag och min fyrbenta vänner attsnön och kylan håller i sig för oss vikingar som älskar… och alltid älskat denna underbara årstid, vintern….


Svar

  1. Hundar, finns det något bättre? Jag är pällsdjursallergiker, men har en ullig liten malteserpudel. Hon vet alla mina hemligheter, och inte skvallrar hon heller.

  2. Hahaha, tack för svaret Tant Greta. Hunden är en märklig vän och har insikter i våra liv som vi knappast förstår… Trognare fyrbenta vänner få vi nog dock leta efter 🙂

  3. Så härligt det låter! Alla hundar som inte folk borde ha. Det är inte bara att skaffa hund. Man måste veta hur man ska sköta dom också. Förstår att din bror har fullt upp! Folk är ju till och med rädda för sin egen hund. Hunden står högst i rang i vissa familjer. Tänk hur fel det kan bli!

  4. Sant som du skriver Helena, det är viktigt att hunden förstår sin plats i familjen. Den lilla bebisen ska stå högre i rang än hunden, så är det bara, den dagen hunden träder över den gränsen måste man ta bort den om man inte lyckas rätta upp i ledet. Familjens älskling kan lätt förvandlas till ett monster i det avseendet…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: