Skrivet av: AN | 09 augusti 2009

Rysk närvaro vid finsk gräns

Nu på måndag inleds en stor rysk militärövning nära den finska gränsen. Övningen vid sjön Ladoga inkluderar alla enheter i Leningrads militärdistrikt, flera enheter av Sibiriens militärdistrikt, samt Norra flottan och Baltiska flottan. Övningen är en av tre stora ryska militärövningar i sommar. Från 29 juni till 10 juli genomförde det ryska försvaret en stor övning som involverade alla brigader i norra Kaukasus militärdistrikt, samt flottorna i Svarta Havet och Kaspiska Havet. Två hela fältarméer kommer dessutom att samlas i Vitryssland under en gemensam militärövning mellan 8-29 september.
När Nato-övningen Loyal Arrow genomfördes i Luleå i mitten av juni demonstrerade Vänstern, Svenska freds och Miljöpartiet mot flygövningen. Övningen kommer att reta Ryssland, varnade till exempel Peter Rådberg (MP) under en demonstration i Luleå.

Övningen vid den finska gränsen kommer enligt officiella ryska källor att omfatta 60 000 man. Det ska jämföras med den omdebatterade Nato-övningen i Luleå – som endast inkluderade 2 000 soldater. Och medan Loyal Arrow höll på i åtta dagar, pågår Ladoga-övningen i närheten av Finland i sju hela veckor.
Hur tycker Peter Rådberg (MP), Hans Linde (V) och Anna Ek (Svenska freds) – vilka alla var i Luleå och demonstrerade mot Loyal Arrow – att Sverige och Finland skall uppfatta den ryska övningen med 60 000 man, om de tycker att Ryssland ska uppfatta en övning med 2 000 soldater som provocerande?

Det är naturligtvis lite annorlunda att ledamöter i det svenska parlamentet är så oroliga för hur Ryssland uppfattar en förhållandevis liten militärövning på svenskt territorium. Borde inte Sveriges säkerhet och försvarsförmåga vara viktigare för en svensk riksdagsledamot?
Det ska bli spännande att se om Vänstern, Svenska freds och Miljöpartiet anordnar en bussresa till finska gränsen nästa vecka, för att protestera mot den långt större och betydligt mer långvariga ryska övning som hålls i området. Nej, självklart anordnas ingen bussresa, när det gäller säkerhetspolitik resonerar delar av Vänstern, Miljöpartiet och Fredrörelsen som om Ryssland inte existerar.
Det är i första hand de tre vänsterpartierna i Sveriges riksdag som har nedrustat vårt lands försvar. När nu de borgerliga partierna fortsätter utvecklingen med att spara på landets militära utgifter, framstår Nato som det enda rimliga alternativet utan att någon egentlig debatt om inriktningen på den svenska säkerhetspolitiken förs. Även om det självklart finns fördelar, så är nackdelen med att bli involverad i en större försvarsallians att vi då också förpliktar oss att föra andra länders krig – som i Afghanistan.

Oavsett vilken väg Sverige väljer är det enda rimliga att se till att det svenska försvaret har en egen avskräckande förmåga. Georgien-kriget förra året visade att uttalade ambitioner att närma sig Nato i ett skarpt läge inte var värt någonting.


Svar

 1. Personligen upphör jag aldrig att förvånas över – att så många fortfarande tror på att vapen och krig kan skapa frid och fred. 😥

 2. På sett och viss håller jag med Josef, men tydligt ändå att har man inte försvar så ligger man ganska risigt till, när det händer nåt. För även om ett land inte vill ha krig, vad göra när den andra har inte fattat det än. Ondska kommer att alltid finnas, och det är bättre att vara förberedd än att bli fullständigt överraskad och paralyserad.
  För övrigt har jag aldrig litat på Ryssar. Men kan hänga ihop att jag är från ett land var ockuperat av just Ryssland. Man får en annan perspektiv då.

 3. Tack för kommentarerna!

  Josef:
  Jag delar fullständigt din uppfattning om att mer vapen i vår värld knapast kommer skapa en fredligare sådan.

  Antonia:
  Visst är det så att ett land behöver ha ett försvar som avskräcker eventuella fiender från att angripa… Tycker bara det är märkligt att vi fortfarande, i vår upplysta tid, har länder som vapenskrammlar som svar på andra länder vapenskrammel… Jag tror vi inte kommer få uppleva denna värld i fred, inte så länge människan inte lycks stävja sin krigiska sida…

  Antonia, får jag fråga vilket ockuperat land du härstammar från?

 4. alnabone: Det skramlas här och där. Men Sverige har skrivit på Lissabonfördraget utan vidare. Utan att fråga oss – folket. Att det kunde gå för sig. Vi har inget att komma med. Vi har inget att säga till om. Vi har lämnat över all makt till EU. Om ryssen anfaller får EU sköta vårt försvar anser jag.

 5. Apropå demokrati – i meningen FolkStyre – så klicka vidare här i högermarginalen på ”Citat om Demokrati”.

  Själv konstaterar jag bara att det finns hur många kloka ord som helst om ”riktig demokrati” – men ännu inget enda land i världen som har det (Sverige inkluderat), tyvärr tyvärr… 😥


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: