Skrivet av: AN | 01 juli 2009

I dag tar Reinfeldt över ordförandeklubban

Vilken födelsedagspresent! Dagen innan Sverige i dag tar över ordförandeklubban i EU förklarade Tysklands författningsdomstol att EU:s nya fördrag är förenligt med landets grundlag. Ett nej hade försvårat arbetet med det nya unionsfördraget betydligt. Nu kan Fredrik Reinfeldt rulla en av ordförandeskapets många potentiella stötestenar åt sidan, och lägga krut på några av sina största åtaganden det närmaste halvåret: att driva miljöarbetet kraftfullt vidare, att ro i hamn ett nytt organ för att övervaka finanserna i EU och att stärka det inomeuropeiska samarbetet på en rad områden.

Östersjöområdet ska stå modell för den nya sortens regionala samarbete som Sverige vill vara med om att lansera i höst. ”En EU-strategi för Östersjön ska ge ett renare hav och göra regionen mer ekonomiskt dynamisk”, skriver Sverige i sitt arbetsprogram inför ordförandeskapet. Ett uttalat mål är att bekämpa den gränsöverskridande brottsligheten, inte minst när det gäller människohandel. Men Östersjön ska också utpekas som ett särskilt marint pilotprojekt, med ett snabbare och strängare miljöskydd i genomförandet av EU:s marina direktiv.

Sammantaget ska strategin – som troligen antas i oktober – visa på ett nytt och mer effektivt sätt att utnyttja EU:s resurser och medel, och förhoppningsvis stimulera till andra regionala samarbeten. Donau-området har nämnts som en möjlig kandidat för detta. Även i övrigt vill regeringen verka för att skärpa EU-regleringen när det gäller sexuell exploatering av barn och barnpornografi; exempelvis väntas EU anta en åtgärdsplan för samarbetet med ursprungs- och transitländer när det gäller människohandel.

Mer samarbete: det så kallade Stockholms­pro­grammet ska föra EU ett steg vidare mot samordning när det gäller polis-, gräns- och tullfrågor, rättsliga frågor samt asyl, migration och viseringspolitiken. På förslag här finns åtgärder för ökad arbetskraftsinvandring till EU. Färsk statistik från euroländerna pekar på att trycket från finanskrisen långsamt minskar, och att framför allt konsument- och servicesektorn ökar starkt. Men för att förhindra framtida kriser behövs nya regler och förstärkt kontroll av finansmarknaden. Sverige vill försöka nå fram till en ny tillsynsstruktur, ett europeiskt organ som ska övervaka stabiliteten i det finansiella systemet.

Det kan vara värt att notera att statsministern själv i ett tal inför den konservativa partigruppen i Europaparlamentet i april i snudd på poetiska ordalag varnade för att låta finanskrisen gå ut över samarbetet inom och utanför den europeiska unionen. ”När finanskrisens kalla vindar blåser över världen riskerar man att ifrågasätta principer som transparens, frihandel, samarbete och öppenhet. Äldre tankar om stängda gränser och protektionism som ett skydd mot utländskt inflytande dammas av och läggs fram som rationella politiska alternativ. Som sirenerna i berättelsen om Odysseus erbjuder de här rösterna en enkel med farlig väg i svåra tider. Och det är lätt att just i dessa tider ge efter inför dem som kräver handelshinder eller säger att kortsiktiga nationella intressen måste komma först. Därför är det nödvändigt att i kristider alltid påminna oss själva om behovet av europeiskt samarbete”.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: