Skrivet av: AN | 09 april 2009

Vad protesterar vi för?

Jag har de senaste dagarna med måttligt intresse läst om de protestaktioner som pågått på olika håll i världen de senaste dagarna och jag landar alltid på samma fråga: ”De som ägnar sig åt att protestera mot diverse storpolitiska möten på olika håll i världen, vad exakt är det de protesterar mot”? 

En oskyldig man fick sätta livet till när London polisen gick bärsärkagång mot demonstranterna och han var inte ens en deltagare i aktionerna. Totalt övervakades G20 mötet av cirka 5000 poliser och deras befogenheter är att ”kväsa all form av motstånd som kan hota polis eller allmänhet”, detta med det våld de anser att det kräver. Taktiken som användes under G20-demonstrationerna kallas ”kettling”. För att hindra våld från att bryta ut omringas demonstranterna i flera timmar.

Kritikerna hävdar att det innebär en inskränkning i rätten att demonstrera och riskerar att skapa spänningar. Men min inledande fråga kvarstår: ”Vad demonstrerar de emot”?

Vad bygger upp detta motstånd mot att ledarna för våra demokratier träffas för att debattera och diskutera för att göra våra liv bättre? Är inte tanke med dessa möten att klimat, ekonomi och sociala förhållanden ska diskuteras för att hitta gemensamma lösningar så att vi kanske kan bygga en enhetlighet som fungerar överallt.

 Om vi i Sverige, till exempel, har en väl fungerande lösning med ett socialt välfärds- och sjukförsäkringssystem. Varför ska då andra uppfinna hjulet två gånger då de kan ta del av våra erfarenheter? Samma när det gäller miljö- och klimat frågor, där måste väl samtliga som är lite intresserade att läsa om vad mötena i sig handlar om, kunna dra slutsatsen att det inte är helt av ondo?

Vad protesterar de för? Vad vill de uppnå? Anarki? Någon som vet?


Responses

 1. Jag vet inte…jag bara gissar…

  …att man inte tror att makthavarna vill oss ”gräsrötter” väl, att man inte tycker att makthavarna handskas med jordens resurser på ett ansvarsfullt sätt, att man inte tycker att de vanliga ”demokratiska” vägarna fungerar….

  Jag tillhör dem som tycker att makthavare inte handskas med jordens resurser på ett ansvarsfullt sätt…och/men jag gläder mig åt att man börjar reflektera över frågan i alla fall …

 2. Hej fairymary! 🙂

  Jag håller med dig om att dagens makthavare brister i mångt och mycket när det gäller att diktera villkoren för vår planets framtid. Man handskas med planeten så som den vore möjlig att utnyttja till 500% och sedan så verkar det ligga lite fokus på det faktum att vi idag överutnyttjar jordens resurser till 130%. Detta har eskalerat de senaste 50 åren och kommer ge mycket stora problem i framtiden…

  Jag tycker ändå att de genom viljan att församlas visar att de försöker skapa riktlinjer för hur vi ska handskas med miljöfrågor i framtiden och det är väl ändå syfte med G-mötena?

 3. Ja, det är ett ämne som säkerligen kommer stötas och blötas många långa år och jag tror faktiskt inte man kommer se någon bra lösning på bra länge. Anarkisterna gör allt i sin makt för att skapa dålig stämning vid alla dessa större sammankomster och som du nämner i inlägget så får oskyldiga många gånger sätta livet till, eller åtminstone hälsan.

  Jag tycker inte att polisen gör fel i att ta i med hårdhandskarna när det gäller dessa människor. I våra huvudstäder runt om i Europa ska invånarna kunna känna sig trygga och säkra oavsett politiska meningskiljaktigheter. Vi stoltserar med att vi är världens bästa demokrati och vår rätt till den fri vilja och åsikten är beundrad världen runt. Har ni dock tänk på hur ofta vi nu ser allt våldsammare drabbningar vid olika former av internationella jippon av allehanda slag. Syftar främst på den omdebatterade tennismatchen som urartade i Malmö härom sistens.

  Ner med anarkismen!!!

 4. Det är bra att dom säger ifrån på gatorna. G20 människorna vill inte ha någon lösning. Dom vill bara tjäna pengar på massan. Du borde kanske läsa lite ”rätt” böcker så kanske du förstår. Vi har inta samma ontologi i skallen du och jag. Så egentligen är det svårt att diskutera. Men du kan ju börja med att läsa mitt inlägg om pengarna på Newsmill.

 5. Hittade ett blogginlägg som kan vara delsvar på din fråga

  http://www.zaramis.nu/blog/2009/04/10/varthan-makthavarna-har-toppmoten/

 6. Äh, det är massa naiva drömmande människor som lever i en alternativ verklighet där Barack Obama och Andrea Merkels högsta dröm är att sno pengar från fattiga palestinier. Inget annat än uttråkad, korkade jävla ungdomar.

 7. jag har inte heller fattat vitsen. Det som händer nu, i hela världen, är ju ett resultat av en massa händelser. De som träffas, gör ju det för att hitta lösningar! Precis som du säger, finns ju inte att demonstrera mot. Det som har hänt, har hänt, och inga demonstrationer kan ändra på det!

 8. Som jag ser det är den stora frågan för vilka man söker hitta ”bra lösningar”. För de rikaste staterna? För utvecklingsländerna? För den politiska och ekonomiska eliten? För våra barns långsiktiga framtid? För kostymherrarna? För mödrar som dör under förlossningar och i illegala aborter i länder utanför G20?

  Jag ser demonstrationerna som allvarliga symtom på att tilliten till de bra lösningarna är skral. Det är de mäktigas ansvar att stå upp till bevis!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: