Skrivet av: AN | 31 mars 2009

Har FN:s råd för mänskliga rättigheter spelat ut sin roll?

FN:s deklaration om mänskliga rättigheter vilar på en judisk-kristen grund. De muslimska länderna har förkastat den i praktiken och antagit den så kallade Kairo-deklarationen. Utifrån ett humanitärt perspektiv består Kairo-deklarationen av omänskliga felaktigheter. Den utgår från Koranen och sharia, och ger inget utrymme för yttrande- eller religionsfrihet. Man hävdar också att den står över nationella lagar och ska tillämpas på muslimer i alla länder, även i Sverige. FN:s råd för mänskliga rättigheter borde byta namn till FN:s råd för omänskliga felaktigheter.

I förra veckan antog man – igen – en resolution som förbjuder kritik av islam. Den Islamska konferensen (56 muslimska länder) använder FN för att driva fram hädelselagar. Även där inte lag finns straffas konvertiter och kristna i praktiken. Det gäller inte bara i Pakistan, Saudiarabien, Iran och Egypten utan muslimer tar sig även rätten att hota, förfölja och döda människor även i västliga demokratier.  

För ett par veckor sedan dödshotades iranska kristna pastorer i Aten av några som kallar sig Hizbollah. Läs och begrunda detta faktum: Irans parlament har antagit en lag där man ger sig själva rätten att förfölja och döda de som lämnar islam, samt judar, även när de befinner sig i andra länder. Det är faktum att tusentals före detta muslimer i Sverige och Västeuropa lever under hot från Iran och från muslimer i Sverige och andra västeuropeiska länder.

Är islam en fredens religion? Är det sant att det inte finns något tvång i islam? Bevisbördan ligger hos muslimer – inte hos oss icke-muslimer. Nyligen framträdde 20 muslimska jurister i Egypten och krävde att El-Gohory ska avrättas – enligt Koranen bud och islamsk lag. Varför? Jo, El-Gohory har lämnat islam. Det är Pakistan – en av de värre förtryckarna i världen – som driver frågan om att man inte ska få kränka islam. Detta är ett avsteg från all tidigare internationell rätt och grundläggande mänskliga rättigheter. Upp emot två hundra människorättsorganisationer från 50-talet länder protesterade mot denna resolution. Men diktaturer röstade för, demokratier emot. Förtryckarna vann – yttrandefriheten förlorade!  

Den som vet något om statsunderstödd media i Mellanöstern vet mycket väl att judar fortfarande porträtteras som jävlar, grisar, apor och kannibaler – varje vecka! Gammel-nazister och nynazister och mycken media i arabvärlden kör med samma stereotyper och uppmanar till våld mot judar. Detta är uppvigling. Det är något helt annat än att ifrågasätta eller kritisera en religion.

Men en del muslimer känner sig kränkta av teckningar på Muhammed, men anser det som en självklar rättighet – och icke-kränkande – att attackera ambassader, bränna kyrkor, avrätta de som lämnar islam, stena kvinnor som blivit våldtagna, mörda filmproducenter man ogillar, kallblodigt mörda präster och missionärer bara för att de finns i muslimska länder.

Vi har uppenbarligen olika måttstockar på vad som är kränkande.  För övrigt anser jag att FN:s råd för omänskliga felaktigheter bör läggas ned. Kan de inte åstadkomma en bättre ordning och reda i sitt eget förbund kanske hela idén med FN sakta börjar spela ut sin roll? Kanske är denna organisation något som inte fungerar längre i vår värld, jag tycker att deras mandat kraftigt försvagats de senaste årtionden och det verkar inte som att någon lyssnar på deras fördömanden eller antagna resolutioner längre…


Svar

 1. Nu slog du verkligen på den stora trumman.

  Är det inte så att FN sedan organet grundades har varit ett forum för väst-världen, om man bortser från Ryssland(Sovjet), kina, japan, Indien och några Afrikanska länder ?
  Har någon någonsin lyssnat på Arabländerna ?
  Har de verkligen deltagit fullt ut ?

  Jag tror att det som hänt är att maktbalansen har fördelats över en större del av världen och att vi därför ser att de muslimska länderna har en annan agenda än det som FN ratificerat.

  Som jag ser det är inte problemet att det finns olika religioner.
  Problemet är när religion får bli lag.

  Vi ska dock inte glömma att vår egen lagbok i stort sett bygger på 10 guds ord.

  Fast…där ingår ju ”Du skall icke dräpa”.

  Jag känner mer och mer att jag borde ta mig tid att läsa koranen.
  Undrar om jag också tolkar den som att man har rätt att mörda de som lämnar denna tro.

 2. Jag noterade för övrigt att ”koranen” blev markerat som felstavat när jag skrev det….

 3. Vad vore en blogg om man inte kunde slå på stora trumman emellanåt Mrmhalland 🙂

  Visst är vår lagtext i princip en omfattande vidareutveckling uta av Guds tio budord men detta är ju en konsekvens av att vi valde bort asarna mot kristenheten för länge sedan.

  Självfallet går kristenhet och islam inte riktigt hand i hand även fast muslimer i mångt och mycket anser att Bibeln med sin två testamenten gör Koranen till det tredje testamentet…

  Här går det ju stick i stäv med våran trosuppfattning om man ska se till Apokalypsens sista fraser om att ”den som ändrar eller lägger till något till denna skrift skall…” Sen kommer diverse otrevligheter man råkar ut för då.

  Problematiken är att muslimerna lever kvar i samma miljö som det alltid har varit i mellersta östern. Visst har jorden varit bördigare förr men sand har de nog fått tugga sedan vår tideräkning påbörjades.

  Vi har, genom folkvandringarna, flyttat runt i världen och skapat nya och egna kulturer, delvis uppbyggda av det romerska riket och dess innovationer. Efter detta såhar väl England och Frankrike tävlat hårt om att bygga upp majoriteten av hur världen ser ut i dag…

  Min poäng är att om FN ska vara en världsomfattande organisation som ska verkar lika för alla medlemsstater så måste det vara lika för alla. Vissa länder ska inte kunna skriva sina egna agendor när det gäller lika behandling av människor eller utsatta folkgrupper.

  Folkrätten ska verka likadant för alla folkgrupper som på ett eller annat sätt är utsatta. Muslimer ska inte skriva sina egna lagar bara för att den lag som rådet antagit inte passar dem för att de shariatolkar sina egna lagar.

  Läser man Koranen så är den inte särskilt olik Bibeln i budskap eller regelmässigt. Mera traditionsbetonad skulle vara en bra beskrivning och något mera strikt… Men absolut inte så våldsfixerad som det påstås att den skulle vara utan inte mer krigiskt fixerad än vår egen heliga skift…

 4. Nej det är rätt alnabone,
  Här har man alla möjligheter att slå på den stora trumman 🙂

  Jag håller verkligen med dig om att alla medlemsstater i FN måste följa de beslut som fattas där.
  Annars har ju organet som du antyder ingen roll längre.
  Det är ju ett världssamfund.
  Frågan är ju hur man når dit ?

  Jag tror ju att det handlar om bildning, men, jag vill ju samtidigt inte påstå att alla muslimer är obildade.
  Hur man än ser på det så finns det ju flera stora religioner, men, det verkar bara vara muslimer som inte kan anpassa sig till resten av världen (p.g.a religion).
  Nu vill jag ju inte påstå att Nordkorea eller Kina gör det heller, men, det är ju inte av religiösa skäl.

  Intressant frågeställning du gör.
  Hoppas det kommer många funderingar kring detta.

 5. Hej igen! 🙂

  Mitt mål med bloggen är, förutom terapidelen i att få skriva av sig, att skapa debatter med ett trevligt klimat men där alla kan få sin röst hörd. Jag tycker det är roligt med feedback och att få svara är stimulerande.

  Precis som du säger i texten ovan, så är det ganska luddigt i hur de resolutioner och förordningar som antas i bland annat säkerhetsrådet efterföljs. USA i synnerhet har ju en viss förmåga att gå sin egen väg och det banade de vägen för under 90-talets olika konflikter på Balkanhalvön.

  Det är väl inte svårare än så att anta att mindre nogaräknade nationer gör samma bedömning i att: ”Kan dom så kan vi!” Därmed kan vi enas om att styrkan i de Förenta Nationerna så sakteliga börjar lakas ur och frågan är om nya konstellationer borde födas, kanske genom EU?

  Denna tid vi befinner oss i för närvarande kommer nog i framtiden betecknas som IT-åldern som följde efter industrialiseringen i kommande historieböcker. I denna ålder där information färdas blixtsnabbt så krävs det snart inte massiva organisationer för utföra det som tusentals gör i dag… I framtiden kanske det bara behöver vara en en handfull män och kvinnor för att styra detta eller så blir det som i Arnold Schwartzeneggers Hollywood kreationer… Skynet tar över… 🙂

 6. Har precis läst omhur Afghanerna antagit en ny lag, läs citat från media:

  ”Afghanistan har antagit en lag som enligt FN förbjuder kvinnor att lämna hemmet utan sin makes tillstånd och som legaliserar våldtäkt inom äktenskapet”, skriver The Guardian.

  Vidare står det att läsa:

  ”Den afghanska presidenten, Hamid Karzai, har godkänt lagen trots att den fördöms av människorättsaktivister och strider mot de mänskliga rättigheterna. Nu anklagas han för att försöka vinna röster inför det afghanska presidentvalet.”

  Samt:

  ”De slutgiltiga dokumenten har inte publicerats ännu, men lagen tros innehålla paragrafer som innebär att kvinnor inte kan gå till läkare, söka jobb eller utbildning utan att först ha fått tillstånd från sin man. Att neka sin make sex är inte heller tillåtet enligt den nya lagen.”

  Vad är det för jävla grisar??? Hur fan kan man behandla varandra så där… Jag gillar Jesus, han kom med kärlekens budskap!!! Bedrövligt!!!

 7. Många muslimer anser att först när alla är muslimer kan det bli fred på jorden.
  Fast att de råkar ju på luven med varandra också är en annan historia.

  Jesus kom kanske med kärlek som budskap, men gud var en riktig uppviglare. I alla fall om man läser bibeln.

 8. Jag tycker det här med religion är skit, det orsakar så mycket osämja och annat elände i vår redan sargade värld.

  Jag har också läst om de här så kallade lagarna som Afghanerna antagit. Det är rena skämtet!!! De kan ju inte mena att de på fullaste allvar tänker driva igenom de där idéerna eller lagarna. Någonstans, även i muslimens värld, måste det ju finnas muslimer som fungerar ungefär som vi vanliga kristna filurer som glider runt i livet och på alla dess stigar. Finns det ingen muslimsk oponion mot idéer som det här så är ju hela tanken med Islam i grund och botten fullständigt tragisk och jag kan inget annat än säga: Lycka till!

  Tack för ett bra och intressant inlägg, FN och dess funktion borde klart ses över. Kanske är det som du filosoferar ovan: ”De har spelat ut sin roll”.

  Hepp

 9. Jag har inte heller läst koranen. Borde kanske göra det men har inte haft sinnesro nog att fördjupa mig….däremot har jag hört av sansade muslimer att mycket som tillskrivs koranen inte alls står där. T.ex står inte att kvinnor ska dölja sitt hår med slöja…det lär stå att kvinnor ska dölja sina ”behag” med något slöjliknande

  Likaså lär djihad inte betyda att man med krig ska förgöra alla som inte tror som man själv utan en inre strid för att bli en god människa.

  Vore roligt om någon som läst koranen noggrant kunde kommentera….

  Om det är som jag fått föreställningen att det är ..så är det gamla uråldriga traditioner som lever kvar …men nu i islams namn…och ett av skälen till att man kan förtrycka kvinnor är att kvinnor inte tillåts gå i skolor i vissa länder …dom kan inte läsa själva…

  Även här i Sverige levde länge många föreställningar kvar som inte hade någon som helst täckning i bibeln…men försvarades av kyrkan… t.ex. ”horkluten” som kvinnor som fött barn utanför äktenskapet måste bära på huvudet

  Jag gillar också Jesus och ser fram emot att få läsa Jonas Gardells bok….

 10. Jag rekommenderar boken ”Muhammed – en bibliografi” av författaren Karen Armstrong. I denna bok hittar man en hel del förklaringar både till Koranen och till begrepp som ”jihad” samt företeelser som slöja.

  Jag kan inte uttala mig om bokens innehållsmässiga pålitlighet, då jag är okunnig inom området, men den är utan tvekan läsvärd.

 11. Om jag får tillägga några saker till:

  I ett historiskt perspektiv har antisemitism varit en västerländsk företeelse. Över huvud taget har det alltid funnits en inställning av icke-acceptans mot alla icke-kristna.

  Otaliga är de offren genom århundraden som mördades i Jesu kärleks namn. De friheter som vissa moderna muslimska rörelser tar sig skiljer sig knappast från de friheter de kristna har, i ett historisk perspektiv, tagit för att sprida kärlekens budskap.

  Vi får också stanna upp ett tag och tänka efter hur vi alltmer förnekar vår egen kristna bakgrund och lämnar därmed ett tomrum. Vi förlöjligar den kristna kyrkans grundläggande värderingar (se exempelvis synen på familjen). Vi har därför självfallet en skuld i den utveckling som vi med allt ökande oro betraktar runt omkring oss.

  Tänk efter hur vi själva bidrar till vår egen undergång varje gång vi låter bli att med kraft reagera när ett europeiskt klassrum i en europeisk skola i Europa förbjuds att tända adventsljus eller ge andra uttryck för vår kristna kulturella bakgrund. Bara som ett litet exempel.

 12. På sätt och vis tycker jag du har rätt när du säger att FN spelat ut sin roll. Egentligen är ju problemet inte i rollen, utan i att mycket handlar om pengar (där USA kan styra en hel del) och om länder som struntar i FN. Däremot tycker jag att FN bör finnas kvar. Även om de saknar verklig makt, kan de åstadkomma en hel del, om inte annat, en hel del diskussioner. Skulle FN försvinna skulle det bli ännu större anarki, tror jag.
  vad gäller koranen tror jag att ett av problemet är att du kan finna den lösningen du vill finna i boken, precis som du kan göra med bibeln. Det betyder inte att boken är kass, men det gör att folk kan använda sig av boken för att rättfärdiga sina tankar och handlingar, oavsett vilka de är. Ungefär som att det står ”du skall inte dräpa” och så står det också ”ett öga för ett öga”.

 13. Hej findus och pantheraleo! Tack för era kommentarer! 🙂

  Precis som ni båda är inne på så är vi européer på väg att förlora de grunder våra förfädrer lagt. Kalla det modernisering av samhällets värderingar och nya värdegrunder om ni vill, jag tycker det är synd att vi inte ska få ha den typ av undervisning i skolan som ”vi växte upp med”. Nu får vi knappt sjunga nationalsången på grund av att vissa kan känna sig kränkta.

  Jag tror svenskar är synnerligen bäst på att förtrycka det svenska för att vara alla till lags och tack vare detta ger vi avkall på ”det svenska”. Detta är mycket allvarligt ”då vi säljer vår själ”, ”det som är vi”. Detta för att bejaka vissa krafter som säger att det är fel att vara svensk.

  Gör man en jämförelse mellan muslimer och kristna av idag så är muslimen mera trogen Koranen än vad den kristne är mot Bibeln…

 14. Jag har läst Jonas Gardells bok Om Gud ….och han förklarar mycket tydligt (för mig i alla fall) om alla konstiga motsättningar som finns i Gamla Testamentet. Jag ser nu fram emot att läsa hans bok om Jesus…förhandsinformationen verkar vara lovande.

  Tack findus för tipset om boken om Muhammed.

  Jag håller med om att det är olustigt och trist att vi svenskar försöker förneka och utplåna vårt kulturella arv. Det är förvisso sant att det inte har varit så hedervärt i alla stycken….och ändå är det vår historia….

 15. ”…För övrigt anser jag att FN:s råd för omänskliga felaktigheter bör läggas ned. …” 8)

 16. Islam and Science
  Islam is unfairly attacked and always presented as a religion of backwardness . in this short article , we will show the true face of Islam and how it ,Contrary to ancient religions ,can be hailed the religion of science ; there are many verses that urge Moslems to search and read .
  Seeking science in Islam is given the main priority over any thing else, it should be the target of every Moslem since the very beginning and it should not be halted for any reason . prophet Mohummed says :Seek science since the time you are in the cradle to the time when you die “

  Also , seeking science is stressed in Islam , the first revealed verse in the Holy Quran is the verse which says ” Read ….” , also Allah(SWT) says in the Holy Quran what means “Nun. By the pen andthat which they write (therewith) ” Science is the capstone of Islam , the first revealed verse means the first priority , in the second verse, Allah(SWT) swears by one of the Arabic letters ” Nun ” and the pen ; the letter is the symbol of the language and the pen is the symbol of knowledge . WhenAllah(SWT) swears , though He needn’t to swear , this means that the thing he swears by should be given much interest and attention .

  Allah said: ” Will We show them Our Miracles in horizons, and within themselves, until it becomes quite clear to them that this is the Truth. Is it not sufficient as regards your God that He is witness over all things”

  http://video.google.com/videoplay?docid=282105001717383226&q=miracle+of+koran+haron+yahya&ei=JyOSSOOlGoPWigLAtMSeDw


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: