Skrivet av: AN | 28 mars 2009

World Earth Hour – hur kan vi bidra?

World Earth Hour anordnas den sista lördagen i mars varje år.

Det är Världsnaturfonden, WWF, som ligger bakom manifestationen vars syfte är att minska utsläppen och rädda miljön.

Under en timme kommer totalt 3 937 städer över hela världen att delta i en gemensam släckning av ljuset.

Syftet med detta som presenteras ovan är ädelt, även om det i stort inte gör någon jättestor nytta så är gesten det som räknas och en tydlig markering till våra ledare att agera i kampen mot klimatförändringarna. 

Jordens väg mot domedag eller framtid kommer nog bli tydligare än tidigare framöver. Jag tror att vi människor framöver kommer att dyrt få sona våra förfädrers besinningslösa konsumtion av jordens resurser som idag ligger på ett merutnyttjande på ca 130% på årsbasis av vad jorden kan producera i nuläget.

Vi tar död på vår planet utan att egentligen förstå varför och vad konsekvensen kommer bli. Jag tror vi som föddes på 60-80 talet mer och mer inser att det vi vuxit upp med sakta försvinner. Jag minns vintrarna i min barndom där snöhögarna var lika höga som husen och att man själv med barnslig lycka slängde sig uti snön och lekte som besatt. I dag hör man ungdomar sucka högt och tydligt ”över det vita eländet” som om det vore en farsot. Jag tror inte vi kommer få uppleva ”vintrarna från förr” och det smärtar lite.

Vad jag däremot tror är att vi kommer få uppleva en uppsjö av nya fenomen i vårt område vartefter den tropiska zonen flyttas norrut och lämnar en öken från ekvatorn och norrut. Kanske inte under min livstid men väl under de kommande 200-300 åren…

Sannolikt kan vi inte bidra nämnvärt med att släcka lampan i en timme eller två men vi kan höja vår röst genom detta! Vi kan deklarera vårt missnöje med den överkonsumtion av elektricitet vi har idag och försöka dra åt ett mer miljömedvetet håll. Vi kan sätta ner foten och säga: ”Vi ska ha denna jord och för att få plats och för att överleva behöver vi släcka åtskilliga lampor för att i slutändan kanske slippa släcka åtskilliga liv för något vi i början av det andra årtusendet efter Kristus… kanske kunnat förhindra… ”


Svar

 1. Alnabone, jag som tillhör en äldre årgång kan bara bekräfta dina iakttagelser. Mycket av det vi hade vuxit upp med har redan försvunnit, och resten håller på att försvinna sakta men säkert.

  Jag måste erkänna att jag inte släckte mina lampor.

  Däremot så tror jag att jag nog efter bästa förmåga försöker bidra till att förlänga vår illusion om vår gröna planet:
  1) Jag köper aldrig vatten på flaska. Jag bär med mig vatten hemifrån.
  2) Jag använder inte motorsåg, vedkap, jordfräs, och allt vad de heter. För mig är det såg och yxa som gäller.
  3) I möjligaste mån köper jag närproducerad mat, även om de sydamerikanska vindruvorna eller melonerna kan vara frestande. Vad är det för fel på äpplen?
  4) I möjligaste mån undviker jag att köpa saker i plastförpackningar.
  5) Jag undviker in i det sista att åka flera mil enkelvägen till ett köpcentrum. Jag handlar i möjligaste mån hos de lokala handlarna.
  6) Jag är en hängiven sopsorterare och återvinnare.
  7) Jag flyger aldrig med lågprisbolag.

  Dessutom ifrågasätter jag ofta företeelser som onödiga långtradar-och flygtransporter, engångsförpackningar, produkter avsedda för engångsbruk, djupfryst färdigmat – ja, listan kan göras lång. (Jag får ofta medhåll, och sedan så konstaterar vi att ”vi kan ändå inte göra så mycket åt saken”.)

  Visst kan vi släcka våra lampor någon stund. Men är vi verkligen beredda att gå betydligt längre än så? Vilket pris är vi beredda att betala? Är vi beredda att ändra på vår livsstil?

  Fast det klart, det skulle nog vara himla kul med vingårdar i Skåne … med gårdsförsäljning och hela köret.

 2. Jag var borta på middag och värdinnan hade i förväg placerat ut ljus runt om i rummet så vi åt huvudrätt och efterrätt i mycket behaglig belysning…..men utanför lyste alla gatlyktorna…

  Den stora vitsen med Earth Hour är väl att vi ska börja samtala om vad vi kan göra ….och det gör vi nu…tack för att du skrev om det alnabone…

  Frågorna du ställer Findus om vilket pris vi är beredda att betala är viktiga….jag tror att jag skulle vara beredd att betala ganska mycket….om jag kände att jag gjorde någon slags skillnad…jag brukar t.ex. aldrig låta min bil gå på tomgång…men så träffar jag en kinesisk kollega från Shanghai som säger att taxibilarna där aldrig stänger av motorerna, dom går dygnet runt….då fylls jag av uppgivenhet och raseri över att jag ska sätta mig i en jättekall bil med rutor som immar igen….. i någon slags manifestation som inte spelar någon roll i det stora hela…..

  Om äpplen….dom är helt OK så länge dom smakar äpple….i mina butiker finns det mängder av vackra frukter som kallas äpple men som varken doftar eller smakar som så….att få tag i svenska äpplen är en sällsynt lyx…..

 3. Det där med taxibilarna i Shanghai får mig att tänka på en försändelse jag fick från en av våra myndigheter häromdagen.

  Försändelsen bestod av två A4 ark. Själva skrivelsen fyllde ca tre fjärdedelar av en sida. Gissa vad det andra A4-arket har använts till? Jo, det var för min adress – på tre rader.

  En skrivelse som antagligen har skickats till tiotusentals andra. Förmodligen har alla de andra fått ett ark med själva skrivelsen och ett ark med adressen.

  Myndigheten i fråga har således på bara några dagar med råge raserat de små resultaten av mina årslånga ”ansträngningar” för vår gröna planet.

 4. Hej Findus och Fairymary och tack för era kommentarer.

  Jag är en hängiven ”miljötänkare” så tillvida att jag ständigt försöker se till att ha minimalt med lampor tända. En annan sak att tänka på är de små röda lampor som står och lyser på diverse elektronisk utrustning. Räknar man ihop det totala antalet kilowatt vi på dessa aparaturer förbrukar, och helt i onödan, så är summans skrämmande.

  En annan fråga är… Behöver vi verkligen ha alla tusentals väglampor tända samtidigt under mörkrets timmar? Kanske man kunde ha varannan eller var tredje lampa tänd under natten då det är minst trafik?

  Sopsortering och återvinning tycker jag också är viktigt! Ju bättre vi sorterar desto bättre miljöpåverkan men tyvärr så är vi procentuellt sett för få som ägnar oss åt källsortering i vårt avlånga land. Detta vore bra att påverka med miljöavgifter för de som inte sorterar… Synpunkter på det, någon? 🙂

 5. Jag är tvångsmässig sopsorterare…det känns som det minsta jag kan göra…nu när det verkar som om man faktiskt också återvinner….jag köper gärna produkter som är gjorda av återvunnet papper t.ex. Tycker att det ofta är vackert dessutom.

  Jag slår av ”stand-by”…

  Jag gör dom här sakerna för min egen skull på något sätt….osäker om det egentligen betyder nånting…..men jag får lite ”små-ångest” om jag inte gör det….

 6. Hahaha, du och jag är rätt lika fairymary 🙂

  Jag tycker att samvetet mår lite bättre om jag kan luta mig tillbaka och känna att ”jag gjort rätt för mig”. I dag har jag bland annat roat mig med att röja ur mitt förråd…

  Min fråga som följer blir automatiskt… Varför har man förråd? Det man lägger i förrådet är antingen gammalmodigt eller så har man inte plats för det. En konsekvens är att det som ligger i förrådet är där för att stanna.

  Därför, har jag idag, rensat ur mer än hälften av sakerna, hyrt ett släp, och slängt skiten på tippen OCH… Den tillfredställelse jag kände och satt och njöt av på vägen hem från soptippen var heeeelt fantastisk och jag kan varmt rekommendera detta till alla andra ”hamstrar” som läser detta! 🙂

 7. Ett jättebra inlägg alnabone,

  Naturligtvis släckte jag (fast lite för sent, men, det är ju tanken som räknas).
  Jag är också en manisk sopsorterare.
  Jag är inte säker på att jag alltid gör rätt, men jag är alltid mycket nöjd med min insats 🙂

  Jag tror inte en sekund på att vi påverkar klimatet negativt.

  Hur var det tänkt att människan skulle laga mat och värma sig när människan kom till världen ?
  Fanns det annat än ved att elda med ?
  Vi vet alldeles för lite om vad som händer med förbränning av fossila bränslen.

  Titta bara på ozon-hålen som var en katastrof för 10-15 år sedan.
  De är borta nu ?
  Varför ?
  – Ja, inte är det för att damerna har bytt hårspray.

  Det var bara okunskap som orsakade det larmet, precis som nu.

  Däremot håller jag fullständigt med alnabone om att vi i allt för hög takt förbrukar de tillgångar vor jord erbjuder !
  Där måste vi skärpa oss !
  NU !

 8. Hallåj där mrmhalland! 🙂

  Vad vi vet i rena fakta är att för knappa 150 år sedan visste vi knappt vad en bil var, för dryga 50 år sedan hade vi knappt fattat vad television var, för runt 20 år sedan började vi inse att datorer kunde komma att bli ett bra arbetsredskap i framtiden. för drygt 15 år sedan exploderade internet och nu går det lika många datorer som människor i världen…

  Vem, som levde för 200-260 år sedan, hade i sin vildaste fantasi kunnat tro att vi i dag har flygplan som fraktar passagerare i överljudshastighet, eller hade bilar som kan transportera oss i genomsnittshastigheter av 200 km/h genom Europa och än mindre att människan satt sin fot på månen…

  Denna märkliga explosion av plötslig kunskap och insikt som vi fått de senaste hundra åren är inte bara märklig men även snudd på magisk. Det är som om någon tryckt på en knapp i utvecklingen och nu bara exploderar den. Köper du en dator eller mobiltelefon i dag så är den omodern inom en vecka…

  Jag är dock övertygad att priset för denna kunskap och insikt kommer bli dyrt, dels för miljön men också för våra efterlevande. För närvarande skriver vi checkar som vi inte kommer kunna lösa in i framtiden och våra barn och barnbarn kommer få betala detta…dyrt…

  Jag hoppas och tror att detta pris inte ska bli alltför dyrt dock. När det gäller skrivande av checkar så har vi för närvarande allt för många exempel på detta som vi livligt debatterat i andra forum och det ska vi kaske se som den ekonomiska aspekten. Miljön är mera klurig och inte så självklar utan kommer nog göra sig påmind genom händelser som påminner oss om de värsta exemplen ur Bibelns profetior…

  Läser man Uppenbarelseboken så ska man inte ha svårt att sova då mycket av metaforerna i Bibeln spelas upp, just nu, framför våra ögon… inspirerad av människor ur det förflutna som siade om vår uppgång och fall… girighet, ren ondska och pengar…

  Hur blev det så här tror Ni?

 9. alnabone, jag vill bara uttrycka min beundran över din handlingskraft vad gäller att tömma förråd…för mig är det ofta så att jag inte hittar det jag har i förrådet när jag väl behöver det för det är så många andra saker där.

  En ytterligare sak jag gör som känns bra…och som jag tror är bra för både miljö och människor…är att jag då och då planterar träd i Afrika via VI-skogen….det är aktuellt för mig just nu för att hedra minnet av en gammal vän som dött.

 10. Nej, jag släckte inte. Jag gör aldrig som alla andra. Det är Solen som bestämmer – vi kan inte påverka så mycket. Fast det är många som åker runt och skrämmer upp folk och tjänar pengar på detta. Räcker med att säga Al Gore!

 11. Men medge dock att när det gäller att prata miljö så är Al Gore trots allt retorikens okrönte konung…

 12. Jo…snacka går ju, men omvänt ?
  Visst är han en duktig retoriker, men vems ärende går han ?

 13. Skulle satsa på den mörkes ärenden, för att låta lite dramatisk 😉

 14. Apropå det…intressant att de svarta mjölkpaketen inte var attraktiva ….

 15. Nä… det gick inte lika lätt att handla dem… Jag tänkte att det är märkligt att man förknippar smak med färg…

 16. Svarta mjölkpaket? Har jag aldrig sett och ändå är jag gift med en mjölkproducent!

 17. Helena!

  http://www.dagenshandel.se/dh/DagensH.nsf/0/E22504182D981344C125757E002FE700?open

  Det blev som sagt ingen hit…..

 18. ”…Vi tar död på vår planet utan att egentligen förstå varför och vad konsekvensen kommer bli. …” – anser jag på goda grunder kan ifrågasättas, verkligen… 💡

 19. Håller med dig Josef, vi borde verkligen ifrågasätta vad vi håller på med…

 20. Arla gillar inte vi här! Här har vi Milko med hjärtan på paketen. Gillar inte stordrift. Helena Donar heter marknadschefen på Arla och hon kan ta sina svarat paket och dra åt h-e…

 21. bara jag som är lite rädd för att folk ska känna sig så jävla duktiga för att de släckte ljuset en timme så att de skiter i vilket i en månad?

 22. Victor Malm:

  Det var knappast det som var budskapet även om du kanske känner att det är på det viset.

  Jag vill gärna tro att vi gjorde det för den goda sakens skull. Att få en så pass stor uppslutning visade ju ändå att många är engagerade och gärna skulle göra mer för vår jord.

  Vi borde ha fler jippon som detta för att visa vår solidaritet mot den värld vi lever i och som vi föder upp våra barn i. Detta oavsett om vi har vissa som gör detta endast en gång för att sedan återgå till ”vasics” för resten av året.

  ”Alla bäckar små”, så att säga 🙂

 23. Till viss del har du rätt; är dessa ”jippon” återkommande fenomen har de en definitiv och möjligtvis avgörande funktion att fylla. Är de däremot sporadiska får de under inga omständigheter den genomslagskraft man kanske hoppas på att de ska få, utan blir istället i längden passiviserande och förnöjande. Det är fortfarande bara en liten klick som är beredda att göra något avgörande.

  Håller förvisso med om ”alla bäckar små”; jag åker/kör bil kanske varannan månad liksom många av mina vänner. Men samtidigt är det många, i synnerhet i den vuxna generationen, som ej är beredda att ta ett steg tillbaka. Vi ställer allt för höga krav på vår lyx; vi ska ha fräsch fisk, fräscht kött och varenda liten del av vår vardag ska vara extravagant och fullständig. Bitar många förbiser. Mitt slagord är att sluta sälja ”färskt” kött för att istället bara sälja nedfryst kött! Lagerkostnaderna är mindre än externalitetskostnaden av allt vi kastar/producerar i onödan.

 24. Victor Malm,

  Jag är inte så förtjust i din idé om att bara sälja fryst kött, men så tillhör jag väl vuxna generationen också 🙂

  Jag kan dock inte förneka att du har en poäng.
  Att producera för att sedan kasta är rent vansinne.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: