Skrivet av: AN | 19 mars 2009

Inga extrapengar till kommunerna…

En arbetslöshet stundar inom den kommunala sektorn då alliansen nu släppt bomben om att inget tillskott av pengar ska komma kommunerna tillhanda under detta år. Faktum blir då att kommunerna får banta sina verksamheter för att klara budgeten. Är detta dåligt?

Att folk blir av med jobbet är givetvis en tragedi och kan detta motverkas så måste vi välja den lösningen. Vad jag däremot reflekterat en aning över är den gigantiska administration som inhyses i ett kommunalhus och det slår mig plötsligt: ”Är all denna administration verkligen nödvändig”?

Jag tror det är med kommunledningarna likadant som med landstingen, dessa enorma administrativa jättar som bara kostar i administrativ tid. De gör säkerligen mycket nytta men en kostsam sådan och frågan är hur länge det får fortgå innan det blir för kostsamt för skattebetalarna?

Det är intressant att läsa i dagens tidningar att det nu är stopp med pengar för att göda de kommunala kassorna och man ställer sig frågan om huruvida det kommer fortsätta vara så? En mängd politiska aktörer tror att kommunerna skulle behöva mellan 1,5 och 3 miljarder extra redan i år för att undvika permitteringar. Inför 2010 ser detta belopp ut att eskalera upp till otroliga 14 miljarder och då får man fråga vari de ökade kostnaderna ligger?

Självfallet har folk blivit av med jobbet och behöver arbetslöshetersättning men tittar man på kommunernas ”fotfolk” såsom vårdbiträden, lokalvårdare, sjukvårdspersonal och hemtjänst så har kommunens utgifter inte höjts nämnvärt. Att avlöna de som har de viktigaste kommunala tjänsterna verkar tyvärr inte vara ett prioiterat ämne, ska ett kommunalråd däremot diskutera sin lön så pratar vi säkerligen inte om småsummor som en femhundring i månaden.


Svar

 1. Det är en from önskan att eventuella permitteringar månde ske i den administrativa sektionen och inte ute i verksamheten….

 2. Ja, måste man prioritera så hoppas jag som ni, att det inte blir de som gör konkret nytta.
  Samtidigt ställer jag mig frågan : Hur mycket billigare blir det för samhället att ha människor arbetslösa ?
  Man vet ju att många arbetslösa också på sikt blir långvarigt sjuka av depressioner och annat.
  Har man nu misslyckats med att förutse dåliga tider i sitt budgetarbete måste man ju göra om budgeten.
  Jag vet ju att man ofta säger att ”Det går inte på samma budget”, men någon gång måste man väl inse att det faktiskt ÄR samma pengar oavsett om det är a-kassa, socialbidrag eller löner, nämligen skatteintäkterna.
  Vore det inte bättre i svåra tider att använda dessa pengar till att öka samhällsservicen än att minska den ?
  Kostnaden blir oväsentligt högre, men fler är i arbete och blir inte sjuka samtidigt som medborgarna får en bättre service.

  Vad är det alla utom jag förstår ?

 3. mrmhalland!

  Då är vi två som är lika korkade….hur många gånger har jag inte ställt samma fråga som du …

  …och fått svar som antytt att jag inte fattat den ”naturlag” som tycks råda vad gäller de olika budgetarna…..

 4. du slår hammaren på spiken, eller hur det nu heter. När kommunen skär ner, är det fotfolket som blir utan jobb, trots att jobbet finns egentligen. Barnen och äldre människorna förvinner ju inte bara för att det inte finns pengar i en budget. Däremot verkar det som om budgeten alltid ger plats åt kommunalråden och deras stab, med mera. Precis som med Landstingen. En massa politiker, men de som blir av med jobben är läkarna och sjukvårdarna. Mysko.

 5. mrmhalland, fairymary och pantheraleo:

  Detta är nog något mången svensk grunnat på, jag inklusive och det verkar alltid finnas pengar över så man inte behöver skära i administrationen. Men precis som pantheraleo skriver ovan så minskar inte antalet sjuka och äldre bara för att konjunkturen åker berg-och-dal-bana. Detta faktum förvånar mig ständigt, att våra kommunalpolitiker förbiser.

  Mrmhalland skriver med sina sedvanligt väl valda ord att : ”Vore det inte bättre i svåra tider att använda dessa pengar till att öka samhällsservicen än att minska den”?

  Jag kunde inte hålla med honom mera om man säger så, fler i arbete ger högre skatteintäkter… Enkel matematik som alla politiker borde se, fler i jobb, mer intäkter tillstaten och lägre arbetslöshet som följd…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: