Skrivet av: AN | 13 mars 2009

Tankar kring årets start och vår omedelbara omvärld…

Debatter, uttalanden och händelser kan vara mycket avslöjande. Saker och ting kommer upp till ytan, ibland är det grumlig rasism från vänsterns avgrunder och ibland förakt för människoliv.
I den amerikanska delstaten Maryland kan minderåriga göra aborter utan att föräldrarna informeras. Men om samma barn vill tatuera sig krävs det tillstånd från föräldrarna. Alltså, utseende är viktigare än människoliv. Vid den svenska debatten om aborter av flickor avslöjades också vilka värderingar som prioriteras och som styr. Diskussion handlade inte om människovärde utan om jämlikhet. I Sverige är det självklart att man kan (vissa menar bör) abortera sjuka barn. Det blir heller ingen debatt om ett ofött barn dödas för att föräldrarna hellre vill resa än att ta hand om ett nyfött barn. Men anger man kön som skäl för abort så rivs himmel och jord upp. Alltså, jämlikhet är viktigare än liv.

I kravallerna och demonstrationerna i Malmö kommer ren och skär antisemitism och rasism upp till ytan, under en tunn och falsk fernissa av att man vill hjälpa ett utsatt folk. Om engagemanget vore äkta och konsekvent skulle man givetvis ha gått man ur husse var och varannan vecka vid idrottsarrangemang med Kina, Vitryssland, Kuba och alla andra hel- och halvdiktaturer. Vidare kommer socialdemokratins och vänsterpartiets antisemitism upp till ytan genom dess ledande företrädare och genom det faktum att man ogenerat delar plattform med nynazister.
Det pågår bevisligen ett folkmord i det islamska Sudan, arabiska muslimer massmördar afrikanska muslimer. President Bush hade moralisk resning genom att uttala det, men Kina och arabländer hindrade världssamfundet från att ingripa. Nu har äntligen en arresteringsorder utfärdats av Internationella brottmålsdomstolen gentemot Sudans islamske president Omar al-Bashir. Den islamska konferensen (OIC), som består av 57 muslimska länder, protesterar – inte mot folkmordet utan mot att världssamfundet försöker ingripa. Samtidigt passar OIC på att gratulera världens kvinnor på den internationella kvinnodagen (8 mars) och man hävdar att just islam har bidragit till att förbättra kvinnors ställning. Suck! Människoförakt, hyckleri och förnekande av verkligheten kommer upp till ytan.

USA:s demokratiske utrikesminister Hillary Clinton besökte nyligen Bryssel. Inför EU:s ledare sa hon att hon tyckte det var förvirrande med alla politiska partier i Europa. Det var bättre i USA med bara två partier. Men å andra sidan, menade hon, är ju detta förståeligt efter USA har haft demokrati mycket längre än Europa. En generande okunnighet kommer upp till ytan. Kan någon berätta för fru Clinton om den grekiska demokratin 500 år före Kristus, att Romarriket hade maktfördelningsprincip, att Magna Charta från 1215 i England la en grund för rättsstaten, samt att Island har haft ett parlament i över 1000 år.
Kollegan Obama har svårt att tala utan besvärande stakningar om han inte har teleprompter. Det blir alltmer tydligt och välbekant även genom YouTube. Men det är ovidkommande i jämförelse med det faktum att både marknaden och ledande vänsterekonomer gör tummen ned för Obamas ekonomiska politik. Hans budget ökar landets underskott mer än alla underskott från Georg Washington till George W Bush tillsammans. President Obama för en ekonomisk politik som inte är helt olik Jimmy Carters – som vi vet var förödande för USA. Upp till ytan kommer en något osäker ledare vars helgongloria börjar falna.


Svar

 1. Obs! Obama har ingen lätt uppgift. Han träder i kraft samtidigt som USA aldrig haft så dålig ekonomi; i samma väva kollapsar världens ekonomi. Dessutom vill han stoppa ett krig som var, när det började, emot allas principer, och för att inte göra uppgiften lättare, vill han förändra en syn på ekonomin (republikanernas) som går ut gå att om de rika har det bra, har alla andra det (att sedan 30 % av befolkningen är fattig, that’s too bad!)…

 2. Absolut, Obama har ingen lätt uppgift men den senaste tiden har han med sina framträdanden varit väldigt svag, inte samma ”stuns” som efter valet och det finns en möjlighet att han slagits av att problemen är honom övermäktiga…

  Med en statsskuld på över en biljon dollar så kan jag väl känna att jag förstår han men… Obama behövs, han har det bästa utgångsläget för att i nuläget vända Amerika och jag känner väldigt starkt att han kan göra något stort med sitt mandat, måtte han bara förvalta det på samma sätt som han lovade, infria de löften han gav och framför allt, plocka hem sin domedagsmaskin och få landet på fötter igen!

 3. Intressant inlägg…jag har lättast att förhålla mig till avsnittet om abortdebatten förstås….och jag tänker att mycket av våra ideologiska och politiska ställningstaganden i olika frågor är grumlade av starka känslor….det behöver förstås inte vara fel med starka känslor ….men om vi inte gör oss riktigt medvetna VARFÖR vi känner …och i förhållande till VEM eller VAD vi känner så kan vi hamna lite snett….

  Varför t.ex. finns det alltid mycket fler och mer upprörda känslor kring konflikten i Mellanöstern än kring andra minst lika förfärliga konflikter?

 4. Vad kan Obama göra med tanke på att det är privata som sköter pengarna i Amerika? Allt har kommit till vägs ände. Det är en härdsmälta. Det är synd om honom. Om han inte sköter sig blir han mördad. Kennedy gick emot och se vad som hände honom. Och Abraham Lincoln. Läs Banken och skuldnätet så får du hela bilden. Du verkar ju kunnig på både det ena och det andra. Dags att släppa in lite ny kunskap med andra ord.

 5. Ja, så länge vi tillåter det som hände i Malmö, så går vi mot en utveckling där vi måste skära ned på demokratin.
  Rätten att demonstrera (mötesfriheten) kan snart inte försvaras längre.
  Det är katastrof för vårt land !

  Så vad gör vi ?

  Vi har ju också åsiktsfrihet !

  Samtidigt kan ju inte detta få fortgå.
  Redan nu klagas det ju på att poliser är brutala i Sverige.
  Samtidigt klagar man (inte minst jag) på att poliserna inte gör tillräckligt i situationer som den i Malmö.

  Kanske har vi blivit ”tagna på sängen” av att alla som flyttat till vårt land inte ”är Svenska i själen” ?

  Trodde vi att de skulle vara det ?

  Vi måste förmodligen vänja oss vid det som hände i Malmö.

  Vi måste nog också vänja oss vid ”tuffare” poliser, även vid mindre förseelser.

  Vi måste nog vänja oss vid tanken på reducerad demokrati.

  När en idrottstävling måste genomföras utan publik för att terrorister hotar matchen i lagens namn, måste nog lagen ändras, med allt vad det innebär för vår länge efterkämpade demokrati.

 6. ”…Vi måste nog vänja oss vid tanken på reducerad demokrati. …”

  Har Du gett upp Halland ❓ = blivit dominerat MainStreamad

 7. Helena Palena:

  Kunskapstörstande är dagens melodi som även kan användas som ett beskrivande ord på mig själv. Man är aldrig fullärd och kan aldrig lära sig för mycket. Kunskap är en av livets kryddor 🙂

  Mrmhalland:

  Jag tror precis som du att vi måste vänja oss med ett hårdare klimat, både politiskt och polisiärt med tanke på de stora grupperingar av olika kulturell bakgrund vi samlat innanför våra gränser. Det är dock tråkigt att de dåliga sidorna av denna konstellation av människor lyser igenom så tydligt just vid politiska manifestationer av olika slag. Att demonstrera är en rättighet vi har idag men vi kan mycket väl se denna rättighet försvinna i framtiden om vi inte ser till att förvalta detta förtroende. Visar det sig upprepade gånger att samhällets kostnader blir skyhöga efter demonstrationer som urartar kommer det nog snabbt röster höjas för ifrågasättande av vår konstitutionella rättighet att just… demonstrera.

  Josef:
  Tack för ytterligare ett ord att lägga till vokabulären 🙂

 8. Nu försöker jag igen….har tydligen haft en direktfil till spam-filtret ett tag men det verkar som om Aksimet gett mig någon slags upprättelse….

  Jag gillar din analys av abortdebatten…

  Varför blir det så snett ibland utan att vi knappast märker det….jag tror att vi ibland blir lite förblindade av starka känslor…vilka inte är fel i sig ….men det kan ibland vara klokt att analysera sig själv lite och försöka förstå varför man ”far iväg” i vissa frågor

  En undran som jag haft i ett antal år är varför konflikten i Mellanöstern alltid väcker mycket starkare känslor än minst lika groteska krigshärdar på andra håll….har någon ett bra svar?

 9. ”Vi måste nog vänja oss vid tanken på reducerad demokrati.”

  En demokrati kan bara överleva om den vilar på en solid grund. En sådan solid grund är tryggheten i den egna kulturen. En kultur som har vuxit fram under århundraden. Om rötterna för ett lands kultur brutalt rivs upp, då försvinner tryggheten, och i och med detta raseras den solida grunden för demokrati.

  I vår demokrati görs det anpassningar på löpande band. Anpassningar som i själva verket innebär inskränkningar i vår frihet. Det intressanta med dessa anpassningar är att det alltid är majoriteten som skall foga sig efter minoriteten. Det som inte passar minoriteten skall raderas bort hos majoriteten. Detta kan vara allt ifrån förbjudna adventsljus i klassrum till att hindra oss från att med betald biljett besöka en landskamp. Vi beläggs med skamkänslor om vi försöker säga emot. Vi förses med ofördelaktiga epiteter om vi reagerar mot sådana företeelser som hotar vår demokrati. Alltmedan vi med ökad uppgivenhet åser hur vår demokrati faller i bitar och hur vårt samhälle tas över av maskerade horder.

  Som en central orsak till vår sönderfallande demokrati kan man peka på den argumentationsteknik som våra vänsterpopulistiska politiker använder sig av, och som dessa politiker har inplanterat hos sina vilseledda sympatisörer. Ta som exempel hur kritiska synpunkter på vänsterpopulism bemöts med av invektiv haglande personangrepp. Steget därifrån är inte långt till att dölja sig bakom en svart mask och misshandla politiska motståndare eller ställa till med kravaller. Som vi alla vet är våldet utmärkande för rörelser som inte förmår att med ”demokratiska”medel kunna övertyga.

  Vad vi bevittnar just nu är demokratins dödskamp. Låtom oss vara på vår vakt. Risken är enorm att vänsterpopulisterna kommer åt knappen till respiratorn.

 10. Tack Findus!

  En intressant bild över en av många möjliga framtider och vi förutsätter att ödet är oskrivet.

  Ända sen urminnes tider så har människan törstat efter ledarskap, människor kan inte styra sig själva, detta vet vi av erfarenhet, vissa värre, andra bättre…

  Glasklart äro dock att människans törst efter ledarskap är så stor att i brist på denna vara dricker de sand i stället…

 11. SUNT FÖRNUFT OM FRAMTIDENS FOLKSTYRDA DEMOKRATIERS NATIONALEKONOMI

 12. Om ledarskap…

  Det ibland förhånade uttrycket ”the new age” innebär …enligt den av mina vänner som mest fördjupat sig i både litteratur och praktiska tillämpningar inom området …att människan söker sin inre ledare istället för att blint lyda yttre auktoriterer….

  Till Findus!

  Jag delar dina tankar om att vi i Sverige idag olyckligt försöker utplåna våra särdrag…jag förstår inte riktigt motiven alla gånger…men det officiella är väl att vi inte ska stöta oss med människor av annan trosuppfattning än den kristna. Även om vi blir aldrig så sekulariserade kan vi aldrig komma ifrån att vi lever i en kultur som sprungit fram ur en kristen världsuppfattning. Om vi försöker förneka det blir vi historielösa ….och det blir vilset då…..


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: