Skrivet av: AN | 10 mars 2009

Rysk närvaro i Svenska hamnar?

Norra Gotland och Karlskrona skärgård var fram till för några år sedan två av Sveriges absolut hemligaste och strategiskt viktigaste militära områden. Hela Karlskrona skärgård var militärt skyddsområde fram till år 1996. Fram till 1998 var det förbjudet för utländska personer att besöka norra Gotland eftersom området var militärt skyddsområde.

I dag har det ryska gasledningsföretaget Nordstream skrivit miljonavtal med både Gotlands och Karlskrona kommuner. Avtalen säkrar tillgången till strategiska hamnar just på norra Gotland och i Karlskrona skärgård. Nu har det blivit svenska företags uppgift att se till att hamnen i Slite rustas upp och att stora ytor i Karlskrona hamnområde blir så lättillgängliga som möjligt för det ryska gasföretaget.

Att makthavarna i Kreml ser den ryska gasledningen som en miltärstrategisk infrastruktur eller att Totalförsvarets forskningsinstitut varnar för gasledningen och påpekar att Ryssland upprustar kraftigt, tycks varken bekymra kommunpolitikerna i Visby eller i Karlskrona.

Samtidigt som Nordstream framfört propåer om att få tillgång till svenska hamnar har en svensk utredning istället föreslagit att samtliga militära skyddsområden skall avskaffas.

Tillsammans med avrustningen av Gotland och nedmonteringen av Mälardalens luftförsvar ger dessa hamnbyggen utifrån ett mycket kort historiskt perspektiv minst sagt märkliga signaler. Det är nästan så att man får känslan av att det finns krafter i Sverige som vill underlätta för en rysk invasion. Eller för att ställa samma fråga som överste Bo Pellnäs antydde i sin debatt-artikel i DN om Mälardalens luftförsvar: finns det beslutsfattare i Sverige som har andra lojaliteter än landets säkerhet och den svenska nationens intressen?

En relevant fråga i allt detta borde dock vara: ”I denna tid av ekonomisk och politisk instabilitet borde våra styrande kanske ställa sig frågan om huruvida vi borde bjuda in våra stora grannar i öst så tätt inpå våra gränser. Alla känner vi till den imperialism som för något årtionde sedan var ytterst påtagligt. Vid en eventuell konflikt i framtiden blir det således väldigt lätt för nyss nämnda granne att flytta fram sin gränser för att skydda det som ligger i dess nations intressen”.


Svar

 1. Svar på ditt inlägg på min blogg:

  Du har så rätt, Adde- svensk media tänker på vad som säljer. Vilket man i och för sig kan ha förståelse för.

  Men..
  Jag kan inte låta bli ställa följande frågor; Om journalister väljer att inte rapportera sanningen, utan i stället ”det som säljer”, betyder det att sanningen inte säljer?

  Är inte det svenska folket interesserade av sanningen? Alltså, jag menar. Värför inte försöka med en överskrift som ”nazistiska ramsor under gårdagens demonstration”.. ? JAG skulle gått på det;)

 2. Obehagliga nyheter från Ryssland idag om upprustning

 3. Mycket obehagliga skulle jag vilja säga, tycker Sveriges proposition om utökande av två brigader är mycket klok i rådande läge…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: