Skrivet av: AN | 21 februari 2009

Stormen kommer…

Länge har jag funderat på det man läst i tidningarna de senaste sex månaderna, vad är det bakomliggande till denna recession, vad är det bakomliggande till denna plötsliga gungning vår värld hamnat i?

Kan det vara så att människans omättliga begär efter pengar och makt över naturens krafter på vår jord till sist passerat ”break-even” för att snart eskalera i naturkatastrofer av Bibliska mått?

Vi har under de senate 100-150 åren gått från jordbrukssamhälle till överbefolkat industrisamhälle och i dag slukar vi jordens resurser med 130% årligen…

Var kan det komma något gott ur detta? Hur kan vi vända denna trend vi startat för att, om inte för oss själva, så för våra barn skull, skapa en trygg och bra värld?

Jag tror att summan av all överkonsumtion i samhällets alla skikt snart resulterar i att vi får betala konsekvenserna för detta i många hundra år framöver. Det priset kan mycket väl bli högt för våra kommande generationer.

Hur ska vi vända denna nedåtgående spiral innan det är för sent, innan vi passerar punkten utan återvändo? Hur kan vi alla hjälpa till? Vill vi alla hjälpa till? Kan vi alla hjälpa till?


Svar

 1. Så länge det finns giriga människor som aldrig blir nöjd med vad dem har kommer det att alltid att vara obalans i ekonomin.

  Det började med den globala finanskrisen i USA som är först och främst pga finansmän som övertecknade/producerade husobligationer 40 gånger om. Till slut fanns inga värde garanti kvar på huset i vilken inte köptes mer av (ännu) giriga finansmän. Cykeln plötsligt stannade, och då rasade hela systemet. Resten är domino effekter över hela jordklotet.

 2. Nja, det var väl inte helt rätt.
  Det var väl snarare så att Clinton-administrationen beslutade att i stort sett vem som helst skulle kunna låna pengar till sitt boende.
  Nu efter många år har det visat sig att många inte klarade av att betala sina lån, då tar givetvis låneinstitutens pengar slut.
  Detta efter många år av stöd från staten.

  Men, som du säger bestofmankind, när USA faller, faller resten.
  Det måste vi göra oss fria från !

 3. bestofmankind,

  Tyckte du inte om den lite socialistiska idén Clinton hade ?

 4. Hej, håller Ni dock inte med om att det är lite besynnerligt att vi är så beroende av USA. Jag menar, när vår historia skrevs som bäst så fann en sjöfarare från Portugal det som skulle bli det så kallade: ”Land of the free and the home of the brave”.

  Även fast nu Obama skriver under checkar som det kommer ta hans landsmän generationer att betala av så ger jag mer för honom än föregångaren. Den irakiske journalisten som missade George W Bush med sin sko, hade jag varit han, då hade jag tränat innan…

  Säkert äro att den som banade väg för detta årtusendes första och största ekonomiska härdsmälta var definitivt George W Bush… Tragiskt nog fortsätter USA skicka trupp till fjärran östern och tragiskt nog så fortsätter USAs militär att konsumera ohyggliga dryga 6 miljarder dollar… om dagen…

 5. Det är viktiga frågor du ställer ….jag inte tror att man kan ändra någon annan än i bästa fall sig själv…

  Det goda jag tror kan komma ut ur finanskrisen är att många kan bli medvetna om vad som verkligen är viktigt i livet….nämligen relationer….

  Och att kreativitet kan släppas loss. Nöden är som bekant ”uppfinningarnas moder”

 6. mrmhalland 20:21,

  Din beskrivning påstod media, men det var inte hela sanningen.

  Det var som jag beskrev ovan. Källa: partiskolan 3,föreläst av Urban Ahlin himself eftersom han brukar också bli inbjuden av ”höjdarna” i USA. Det är dessa spekulationer i obligationer flera gånger om som gjorde att systemet inte höll.

  Svar på din fråga:
  Att man skall ha möjlighet att äga ett hus är en bra grund för familjelivet.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: