Skrivet av: AN | 16 februari 2009

Dolt under ytan

Vi bor ju i ett land där vi stolta förklarar för oss själva och omvärlden att vi värnar om vår åsiktsfrihet, pressfrihet och öppna politik där vi alla kan följa vad som händer bakom kulisserna. Så var det dock inte med fallet Estonia som under mystiska omständigheter sjönk hösten 1994. Sedan dess har denna olycksdrabbade före detta Viking Line färja, som jag själv färdats med åtskilliga gånger under min barndom, varit föremål för åtskilliga utredningar. Låt oss börja med lite grundläggande fakta om katastrofen:

I höst är det 15 år sedan m/s Estonia förliste och 852 personer omkom. Men ännu finns frågetecken kring vad som egentligen hände under den tragiska septembernatten 1994 i Östersjön. En forskningsstudie som presenterades i maj 2008 visar på frågetecken kring fartygets sjunkförlopp. Dessa frågetecken är allvarliga nog för att en ny haveriutredning bör göras, menar Kjell Eldensjö. Han är missnöjd med de svar han fått tidigare från försvarsminister Sten Tolgfors och har därför ställt en ny interpellation, som Tolgfors besvarade på tisdagen under en frågestund i riksdagen.
Tolgfors står fast vid att de nya studierna inte ger anledning till en ny utredning, och betonar grav­friden.

– ”De ytterligare kunskaper kring sjunkförloppet som eventuellt skulle kunna nås om delar av vraket hämtades upp och nya dykningar genomfördes, måste vägas mot gravfridens vid vraket… Ytterst handlar skyddet för gravfriden om respekt för offren och anhöriga”, sade Tolgfors.
Eldensjö påpekade att forskare i de konsortier som ligger bakom de senaste studierna entydigt rekommenderat nya dykningar.

Han konstaterar också att värnandet om grav­friden inte behöver stå i vägen för det, då såväl en majoritet av offrens an­höriga som Svenska kyrkan accep­terar nya dykningar, om de kan leda till ökad klarhet. Han påminde även om att Tolgfors själv motionerat i riksdagen 2004 om en ny utredning, och citerade ur motionen:
– Det står till exempel: ”Det är en fråga om att otvetydigt kunna konstatera varför olyckan ägde rum och varför förloppet såg ut som det gjorde – detta inte minst av hänsyn till dem som drabbades av olyckan.”

Försvarsministern svarade att de senaste årens expertundersökningar gett svar på exakt det som han tidigare motionerat om.
– ”Vi har nu tre rapporter som i huvudsak är samstämmiga när det gäller sjunkförloppet”, sade Tolgfors.
Han medgav att ”en viss grad av ytterligare säkerhet” eventuellt kan nås om delar av vraket hämtas upp och nya dykningar genomförs, men återkom till att det måste vägas mot gravfriden och internationella avtal.

Vad som är pinsamt uppenbart är att de döljer något. Som tidigare anställd vid ett av Sveriges största rederier så fick jag en djup insyn i vad vanliga medborgare aldrig hört och ordet ”mörkläggning” får en ny innebörd. Jag tycker det är tråkigt att de människor som drabbades av förluster inte kan få höra sanningen. Detta på grund av att två regeringar inte kan ta ansvar för de transporter som ägt rum på Östersjön. Tror dock att de flesta kunnat sova bättre om nätterna om de inte hamnat i kölvattnet av det politiska rävspel som länge dolts under ytan…


Svar

  1. Obehagligt olustigt…..det är så mycket starka känslor omkring Estoniakatastrofen ändå…

    …fast egentligen tror jag att det finns många hemligheter och rävspel bakom kulisserna på alla nivåer i samhället….

    Jag vill så gärna tro de flesta människor om god vilja men har blivit luttrad och desillusionerad de senaste 20 åren…mina erfarenheter har mest handlat om rättsväsendet

  2. Tack för svaret fairymary!

    Tyvärr visar det sig alltför ofta att sanningen vi tror att vi lever i oftast är en illusion av det vi förväntar oss ska vara sanning…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: