Skrivet av: AN | 14 februari 2009

Klimatet av i dag…

Man läser numera spaltmeter på spaltmeter om de massiva bränder som drabbat Australiens sydöstra delar. Arealer stora som Gotland har gått upp i rök med tillhörande fastigheter och hundratals döda och skadade. Dessa bränder som omnämns som de värsta i Australiens historia, kallas av media för upptakten till de globala förändringar vi har att vänta. Dessa förändringar som sannolikt kommer få globala konsekvenser för vår jord.

Aldrig har vår jords resurser konsumerats i en sådan takt och med såndan brist på hänsyn som i dag. Vi ligger i dag på ett utnyttjande av jordens årskapacitet på dryga 130% och det krävs ingen större matematisk kunskap för att inse att denna ekvation i längden är ohållbar. Om vi därtill adderar de mängder med livsmedel som går till spillo på grund av att vi inte handlar tillräckligt mycket så blir siffrorna om möjligt ännu mer skrämmande.

Det finns de geologer som envist hävdar att en höjning av temperaturen på ytan gör att jordens varma inre kommer närmare ytan och ger upphov till jordbävningar, jordskalv och vulkanutbrott. Ganska enkel fysik egentligen, kallare yta gör manteln tjockare, är ytan varmare så blir manteln tunnare.

Även om havshöjningen blir marginell på grund av smältande poler så ger detta givetvis konsekvenser för den balans jorden behöver för att mångfalden ska bestå. Denna obalans ger oss de avvikelser i klimatet vi endast börjat se början på och framtiden känns skrämmande med de fakta som hittills presenterats. Sen finns det givetvis rapporter som talar emot denna typ av utveckling och där jorden historiskt verkar ha haft betydligt högre medeltemperaturer än nu.

Jag läser mycket och gärna om historia och vetenskap, flitig prenumerant av flertalet tidsskrifter skulle jag även kunna kallas. Den gemensamma nämnaren för mängderna av olika ”förstå-sig-påare” är ändock att den värld vi i dag exsisterar i med stor sannolikhet kommer förändras under de kommande tre fyra generationerna och jag tror vi passerade ”break-even” för att kunna stoppa denna utveckling för länge sen. Vad vi dock kan jobba för att åstadkomma är att mildra effekterna av 1900-talets massiva förstörelse av denna planet som vi alldeles för länge tagit för given…


Svar

 1. alnabone,

  Det slås på många trummor vad gäller klimatförändringarna.
  Vad vi sällan pratar om är förändringarna i mentalitet. Jag tror dessa är viktigare och kan förklara mycket av det som händer omkring oss.

  Du tog upp bränderna i Australien.

  Dessa är naturligtvis fruktansvärda, men, har det med klimatet att göra ?
  Det skulle i så fall vara att några ligister har fått solsting, för myndigheterna säger ju med säkerhet att många av bränderna är anlagda.

  De flesta bilar som sprängs, soprum som brinner i vårt närområde beror inte heller på att det är för varmt i luften.

  Visst är det viktigt att vi sparar vår värld så gott vi kan.
  Även om vi har fel ang. klimatförändringarna så vinner vi på att vara sparsamma, men, vad hjälper det om vi sätter allt i brand ?
  Det svalkar ingen.

 2. Håller fullständigt med dig!

  Att sortera sopor och avfall är ett sätt att tackla miljöfrågorna, ett annat är att se över sin konsumtion av el, finns det röda lampor på TV, video DVD eller datorn som lyser när man släcker för att gå och lägga sig. Åtskilliga megawatt går årligen åt fast vi inte ens utnyttjar elen. Lampor står på i kontorshus och lyser 24/7 året runt.

  Jag läste också något om anlagda bränder i Australien, ska bli intressant att se huruvida det visar sig vara så. I så fall lär det sitta någon äcklig pyroman, i rena konvulsioner av upphetsning och fullkomlig lycka och njuta av sitt verk i något hörn…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: