Skrivet av: AN | 18 januari 2009

Kriget är över – men grundkonflikten består

Ja, som rubriken säger så sammanfattas det i en atrikel i Aftonbladet och jag citerar:

”Troligen att kriget är slut, men antagligen bara tillfälligt. Grundkonflikten består ju. Det finns ju ännu ingen uppgörelse om att gränserna till Gaza ska öppnas och Hamas har ju ännu inte sagt rakt ut att de ska sluta att avfyra raketer.”

Grundkonflikten, ja, vad är då grundkonflikten? Den bottnar i det avtal om en två-staslösning som antogs 1967 och som vi hittills inte sett en uns av. Därav alla år av konflikter och annat elände i regionen. Sedan blev det knappast bättre när Israel byggde in hela Gazaremsan innanför en hög mur och isolerade dessa från omvärlden.

Varför görs då detta? Hur kommer det sig att israelerna murar in palestinierna? Kan det bero på de skurkregimer som regerat i denna omtaloade region? Eller ligger det en hund begraven någonstans?

Historisk bakgrund:

I samband med sexdagarskriget 1967 tog Israel Gazaremsan i besittning, liksom stora delar av Västbanken från Egypten respektive Jordanien. Dessa länder hade ockuperat respektive områden som ingick i Brittiska Mandatet från Nationernas förbund och annekterat dem.

I dag utrymda judiska bosättningar etablerades på Gazaremsan i omgångar. Bosättarna var i huvudsak ideologiskt motiverade judar, de flesta religiösa sionister som vill se ett så kallat Storisrael. De kom från ”egentliga” Israel eller invandrade från till exempel USA, Ryssland och ett flertal andra länder. Bosättningarna var länge hårt bevakade ”befästa öar” omgivna av palestinier.

År 2004 inleddes, på premiärminister Ariel Sharons initiativ, tillbakadragandet av de israeliska trupperna, och i augusti 2005 följde avvecklandet av de judiska bosättningarna i Gaza samt fyra bosättningar på Västbanken. Den 17 augusti 2005 löpte tidsfristen ut för de judiska bosättarna att lämna Gaza på frivillig väg. Ungefär hälften av bosättarna gjorde detta. Israelisk polis och militär sattes in för att avhysa resten, liksom de tillresta aktivister som försökte stoppa hela processen. När detta var klart övertog den palestinska myndigheten kontrollen över bosättningarnas markområden.

De israelisk-palestinska industrizonerna sysselsatte palestinier och israeler under ockupationen. Israel ansvarade bl a för säkerheten och knowhow men projekten har inte kunnat upprätthållas efter att Israel lämnade Gaza. På Gazaremsan pågår interna motsättningar mellan Hamas och Fatah. I januari 2009 anklagades Israel för ett folkmord på palestinska barn och kvinnor på Gazaremsan under den så kallade Konflikten på Gazaremsan mellan Israel och Hamas.

Där är vi alltså nu och vi kan nu, när kanonerna temporärt tystnat, bara hoppas att palestinierna får några goda nätters sömn. Om regionen och individerna som styr gör som de alltid brukar göra så startar de snart ett krig igen med ytterligare civila förluster som följd. Den dagen palestinierna inser att Hamas aldrig kommer ge deras liv något utav värde så kan de kanske finna den lycka och harmoni de förtjänar. Tyvärr är det nog dock på det viset att ett styre som ”demokratiskt” tillsatts av folket ofta får en viss majoritet en tid, men missköts det som det gjorts av Hamas fram tills nu så borde de omedelbart avsättas. Hamas stadgar finns att läsa här: http://www.sapereaude.se/hamas.html


Responses

  1. ”Kriget är över – men grundkonflikten består ❗ ”

    Tja… – så har det ju varit sen jag föddes på 40-talet – så det är ju inget nytt precis – om man så får lova att säga.

  2. Du visar sanningen. Keep it up.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: