Skrivet av: AN | 14 januari 2009

Hamas använder barn som sköldar

Riksdagsledamot beskriver kritik mot Israel som hyckleri

Det är varje stats rätt att försvara sitt territorium och sin befolkning. Det skriver kristdemokratiska riksdagsledamoten Annelie Enochson i en debattartikel i Expressen där hon går emot ”hyckleriet” från dem som ensidigt kritiserar Israel. Även Carl Bildt borde slå fast den skuld som Hamas bär, skriver hon.

Att Israel nu slår till med stor kraft mot Hamas är en självklar rättighet för landet. Det menar Annelie Enochson, som i sin debattartikel påminner om bakgrunden:
”Sedan sju år tillbaka har Hamas beskjutit Israel med raketer så gott som dagligen från Gazaremsan. Medan vi i Sverige firade jul i lugn och ro under juldagen besköts israeliska invånare i södra Israel med minst 16 raketer. Hamas har sedan fortsatt under mellandagarna och nyårshelgen med att intensifiera raketangreppen med upp
emot hundra raketer om dagen som når ända fram till förorterna söder om Tel Aviv.”

Den 27 december
inledde Israel flygattackerna mot Hamasmål i Gaza. Enbart under den dagen avfyrades ett stort antal raketer mot Israel, med dödlig utgång, konstaterar Anneli Enochson:
”Sex större Grad-raketer slog ner i Ashkelon, en stad i södra Israel med cirka 100 000 invånare, ett bostadshus träffades. Sex personer fördes till sjukhus. Grad-raketerna kan bära laddningar på upp till 30 kilo och är betydligt grövre vapen än de vanliga kassam-raketerna som också har kortare räckvidd. Samma dag träffades ett annat bostadshus i den israeliska staden Netivot, en mil öster om Gaza. En man dödades ögonblickligen vid explosionen. En kvinna skadades svårt av splittret och två andra fick lättare skador. Detta är vardagen sedan sju år tillbaka i södra Israel – dagliga beskjutningar från Hamas mot civila.”

Israel är dock i ett svårt dilemma när man slår tillbaka mot Hamas, skriver hon vidare:
”Dilemmat med Gaza är att Hamas inte för krig på samma sätt som Israel. Hamas söker döda civilbefolkningen i Israel och det är det som kallas terrorism. Hamas förlägger med flit sina militära högkvarter mitt inne i civila palestinska kvarter i Gazaremsan och använder alltså oskyldiga personer – inklusive kvinnor och barn – som sköldar mot möjliga israeliska angrepp. På samma sätt gjorde Hizbollah i Libanonkriget sommaren 2006.
 Hamas använder också sjukhus, skolor, moskéer och privatbostäder som ammunitionslager.
 En ledare från terrororganisationen Izz al-Din al-Qassambrigaderna sa under lördagen att Hamas har mängder av självmordsbombare redo att möta de israeliska soldaterna i Gaza. Vilka är dessa självmordsbombare? Är det hjärntvättade barn och ungdomar?”
Med den bakgrunden är det hyckleri att tala om att Israel inte tillämpar ”proportionell krigföring”, när man tiger om alla flagranta brott från Hamas mot krigskonventioner och folkrätten, menar Anneli Enochson. Hon avslutar med att fråga vad Carl Bildt kommer att säga:
”Detta inser många ledare i Europa och den tyska premiärministern Angela Merkel sa i ett telefonsamtal med den israeliska premiärministern Ehud Olmert att ”Hamas bär all skuld” samt att ”Tyskland står arm i arm på Israels sida”.
 Jag undrar därför vilket budskap utrikesminister Carl Bildt kommer att förmedla på sin ”medlarresa” till Mellanöstern? Kommer Carl Bildt att våga vara lika klarsynt som Angela Merkel?”

Det finns alltid två sidor av historien och i nästa inlägg ska jag föröka finna information som beskriver det ur ett palestinskt perspektiv…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: