Skrivet av: AN | 10 januari 2009

Överlevnadsinstinkt???

Jag har under dagen suttit och följt ett antal olika debatter i bland annat medier samt diskuterat med ett par journalister jag stundom brukar ha kontakt med. Det förvånar oss att det stora fokuset i Stockholm och övriga världen ligger i att kritisera Israel och bränna deras flaggor? Varför?

Visst kan jag och många med mig, vilken dag som helst, skriva under på att den misär som Gazaborna upplever är sjukt tragisk och detta skulle man knappast tillönska sin värsta fiende. Men att se palestinska och arabiska anhängare stå och skandera på Stockholms gator utan att ens ifrågasätta vad som ligger bakom konflikten och kritisera detta förvånar mig mest.

Hamas har med sitt bombardemang av södra Israel satt igång denna våldsspiral, men det verkar ingen vilja veta av och än mindre kritisera. En palestinier jag känner och som jag haft en viss kontakt med sedan kriget utbröt sa till mig vid ett kort samtal häromdan att:

-”Hamas gömmer sig bland oss. När israeliska soldater närmar sig så flyr de in i bostadshus och söker skydd i lägenheter där rädda människor gömmer sig. Då han var ute för att försöka få tag på lite färskt vatten så såg han hur några Hamasanhängare sköt sönder en ambulans när några israeliska attackhelikoptrar flög förbi en bit bort. När han en stund senare kom tillbaka med vattnet så var media där och plåtade ambulansen medan någon berättade att israeliska helikoptern sköt sönder bilen.”

Varför kommer inte sånt fram i media? Många gånger på bland annat Carl Bildts blogg, ”Alla dagar”, så finns det många som hävdar att den mediala bevakningen av kriget är skev och bara bevakar den ena sidan av konflikten. Nu känner jag mig manad att hålla med dessa i deras påståenden med tanke på vad jag själv nu fått höra från en palestinier, själv bosatt i Gaza city. När allt i grund och botten handlar om lögner så börjar man bli rädd att hela konflikten och dess bakgrund bygger på en lögn. Om den mediala bilden som kablas ut i världen också bygger på en lögn som syftar på att smutskasta det judiska folket så blir tragiken fullkomlig.

Den största drift som finns hos alla levande varelser på denna planet är överlevnadsinstinkten där man säkerställer sin egen säkerhet och fortlevnad för sig själv och sina barn. Att ständigt bli beskjutna av Hamas robotar har resulterat i att droppen fått bägaren att rinna över och detta får civila palestinier sota för. Hamas ledare förlorar nog ingen sömn, i sitt exil i Jordanien, över att det folk hans politiker samt politik verkar över, dör som flugor. Än mindre ändrar detta deras slutgiltiga agenda, ”att utplåna den israeliska staten”. Detta har med stor sannolikhet väckt det israeliska folkets överlevnadsinstinkt och de kommer mest troligt kämpa för att stabilisera området för att skydda sina civila invånare i närheten av gränsen vid Gazaremsan…


Svar

 1. Hej Adde!

  Tack för ditt inlägg- fantastiskt med respons!

  Jag är även glad att ha upptäckt DIN blogg, då denna är en mycket bra en! Jag gillar ditt sätt att skriva och att uttrycka dig på, och du delar med dig många vettiga tankar och åsikter kring det som händer i och med denna grymma konflikt-och jag vill verkligen uppmuntra dig att fortsätta ditt bloggande!

  Skulle du tycke att det var ok om jag länker dig i min blogg, och att jag även citerar dig när jag skulle önska det?

  Du har mycket bra att komma med, så stå på dig!

  Israels sida av saken behöver få komma fram, och du, Adde- du gör en fantastisk insats!

 2. Hej, tack för inlägget, jag gillar att försöka vinkla saker och när jag anser att de blir felaktigt vinklade så ger jag min vinkel, citera mig gärna men säg gärna till så jag får läsa jag med 🙂

 3. Namninsamling!

  Stöd Israel i kampen mot Hamas- Skriv under du också!

  http://www.namninsamling.se/index.php?nid=2756

 4. ..Och jag saager absolut till naar du finns med på bloggen!

  Du skriver grymma kommentarer till ”Alla dessa dagar”- stå på dig!

 5. Israel och dess folk behöver verkligen stöd och uppmuntran i dessa dagar.
  Man blir glad i allt elände när man upptäcker fler som delar åsikter ang konflikten.
  Bra inlägg!

  / Inspirone

 6. Tack för det Inspirone!

  Jag tycker inte om den ensidiga kritiken, ingen betänker att Hamas har en avgörande del i dramat utan fokuserar bara på de militärt överlägsna i sammanhanget… I min värld, inte särskilt nyanserat…

 7. ”Hamas har med sitt bombardemang av södra Israel satt igång denna våldsspiral”

  Menar du att palestinierna inte har rätt att försvara sig? Israel dödade 49 palestinier under vapenvilan.

 8. alandalus:

  Menar du seriöst att palestinierna är helt utan skuld? Hur många raketer har skickats under vapenvilan? Menar du att israeler inte har rätt att försvara sig? Hur menar du egentligen?

 9. De fåtal (se graf från det israeliska konsulatet i här) raketer som skickades under vapenvilan var svar på de 49 israeliska morden och blockaden som aldrig hävdes.

  Raketerna dödade 0 israeler.

  Nej, Israel har inte rätt att mörda palestinier. Den enda rätt Israel har är att är att stoppa massakern, häva blockaden, släppa alla 10,000 palestinska fångar, ovillkorligt dra sig tillbaka från allt ockuperat område och att uppfylla FN:s resolutioner om flyktingarnas rätt att återvända. På så vis nås fred.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: